Woning Amsterdam daalt in WOZ-waarde

Gemeten naar WOZ-waarde heeft Amsterdam de afgelopen jaren haar aantrekkingskracht als woonstad verloren. Cijfers van Matrixian laten dit patroon ook zien in andere traditioneel dure regio's als Haarlem en Utrecht. 

In de recente update van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ), waarbij vastgoeddatabedrijf Matrixian de woz-waardes in 2023 vergeleek met een jaar eerder, zijn opmerkelijke verschuivingen waargenomen in zowel de grootste steden als in meer landelijke gemeenten. De grootstedelijke gebieden, die historisch gezien een snelle waardestijging kenden, laten nu een daling zien waar minder bevolkte gebieden juist in waarde stijgen. In de analyse zijn alleen de woningen meegenomen die zowel in 2022 als in 2023 een WOZ-waarde hadden. Extreem hoge of lage WOZ-waarden zijn buiten beschouwing gelaten in de analyse.  

Waardedaling dure regio's en Limburg  

Amsterdam en omstreken laten de grootste daling zien. Specifiek is er een significante waardevermindering in Amsterdam zelf en in aangrenzende gebieden zoals Amersfoort, Heemstede en Beverwijk. Dit patroon is ook zichtbaar in delen van de provincie Utrecht en Haarlem. Ook de provincie Limburg vertoont een algemene daling in WOZ-waarde, met uitzondering van enkele gemeenten. 

De vijf gemeenten met de grootste dalingen zijn:

  1. Amsterdam: -3.43% 
  2. Amersfoort: -2.84% 
  3. Heemstede: -2.20% 
  4. Meerssen: -2.19% 
  5. Beverwijk: -1.86% 

 Waardetoename in minder stedelijke gebieden  

Interessant is dat de waardetoename voornamelijk te zien is in minder stedelijke gebieden, bijvoorbeeld in de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Ook hier geldt dat de gemeenten rond populaire steden als Eindhoven en Den Bosch minder hard stijgen of dalen, terwijl de omliggende kleinere gemeenten juist in waarde toenemen.

De vijf gemeenten met de grootste stijgingen:

  1. Midden-Groningen: +14.29%
  2. Veere: +13.53% 
  3. Capelle aan den IJssel: +13.37% 
  4. Gorinchem: +11.68% 
  5. Schouwen-Duiveland: +11.03% 

 Andere woonvoorkeur door corona

 De verschuivingen in WOZ-waarden reflecteren volgens Matrixian-CEO Luke Liplijn mogelijk een bredere trend waarbij de woningmarkt in de grootste steden afkoelt, terwijl minder dichtbevolkte gebieden aantrekkelijker worden als woonplaats. 'Dit zou kunnen wijzen op de verschuiving in woonvoorkeuren die tijdens de COVID-periode is ontstaan', aldus Liplijn.