Vorm start met de ontwikkeling van 88 middeldure huurwoningen in het Eenhoorngebied in Amsterdam-Oost. Het project, dat bestaat uit twee bouwblokken onder de naam Portico, moet bijdragen aan de urgente behoefte aan betaalbare en duurzame woningen met sociale visie in de hoofdstad.
De woningen worden gerealiseerd op de hoek van de James Wattstraat, George Westinghousestraat en Mária Telkesstraat. De naam Portico verwijst naar de royale portieken die in het ontwerp fungeren als ‘stedelijke huiskamers’. Samen met semi-publieke binnentuinen en functies op de begane grond vormt het project een leefomgeving met ruimte voor ontmoeting en sociale interactie. Alle 88 woningen vallen binnen de middeldure huursector en zijn bestemd voor gezinnen en huishoudens die op zoek zijn naar een duurzame, toekomstbestendige woning.
Het woningaanbod bestaat uit 72 drie-kamerappartementen en 16 vier-kamerappartementen. Naast het woonprogramma bevat het plan circa 300 m² aan commerciële ruimte voor buurtfuncties, zoals een bakker, buurtwinkel en bedrijfsruimte. De start van de bouw staat gepland voor eind 2027.
Hans Meurs, ceo van Vorm: ‘Portico ademt sociale duurzaamheid. Dankzij doordachte innovaties, integraal ontwerp en bewezen maakpartners realiseren we een gebouw dat onze hoogste duurzaamheidsambities waarmaakt. Daarnaast geloven we in plekken waar mensen zich thuis voelen en waar een verbonden gemeenschap kan ontstaan. En dát gaan we samen in Amsterdam-Oost waarmaken.’
Stadsdeelbestuurder in Amsterdam Jan-Bert Vroege: ‘Met deze nieuwbouw ronden we de herontwikkeling van het Eenhoorngebied af. We voegen hier niet alleen moderne en duurzame woningen toe, maar bouwen aan een leefbare toekomst voor Amsterdam-Oost. Deze woningen bieden ruimte en betaalbaarheid voor stadsgezinnen, en hopelijk ook de kans voor jonge mensen die in Oost zijn opgegroeid om hier te blijven wonen.’
Hybride hout-beton
Portico onderscheidt zich door een innovatieve hybride hout-betonconstructie met Timber Concrete Composite (TCC) vloeren. Het project bevat 45% bio-based, gerecyclede of hergebruikte materialen, waaronder CLT, Urban Mining Concrete en hergebruikte kanaalplaatvloeren. Deze duurzame aanpak leidt tot een lage MPG-score en een gebouw dat meer CO2 opslaat dan het uitstoot.
Het natuurinclusieve ontwerp van Portico wordt versterkt door nestkasten, biodivers bevorderende beplanting en ecologische verbindingen. De woningen worden voorzien van energiezuinige installaties, waaronder een WKO-installatie en zonnepanelen van Solarge met een lage CO2-footprint. Met een BENG-score zijn de woningen energiepositief, wat resulteert in lage energielasten voor de huurders.
Daarnaast is veel aandacht besteed aan gezondheid en welzijn. Er wordt gewerkt met gezonde materialen, natuurlijke isolatie op basis van cellulose en zichtbaar hout in het interieur voor een warm en rustgevend woonklimaat.
Het ontwerp is in handen van Marcel Lok Architect, Studio BLAD (landschap), DGMR (advies) en Pieters (constructie). De gemeente Amsterdam is de opdrachtgever van dit project. De betrokken partners voor de realisatie worden nog definitief vastgesteld, maar naar verwachting werken onder meer Urban Mining Concrete BV, Monter, Vandaglas en Solarge mee.