Vorm en OMRT bundelen krachten voor betaalbare woningen

Softwarehuis OMRT en projectontwikkelaar Vorm hebben Ostate opgericht, om 20% goedkoper en 50% sneller woningen te ontwikkelen en bouwen.

De woningmarkt in de steden zit op slot. Ostate ziet de mogelijkheid om deze sector te hervormen naar betaalbaar wonen en tegelijkertijd ook duurzaam ontwikkelen.

Met Ostate bundelen OMRT en Vorm hun krachten voor een systematiek die op termijn tot een voorspelbare ontwikkel- en bouwstroom van 5000 betaalbare appartementen per jaar leidt. ‘Betaalbare woningen realiseren is haalbaar door het hele ontwikkel- en bouwproces op de schop te nemen, overbodige schakels in de gehele keten eruit te halen en het ontwerpproces slim te organiseren. Ons doel: de productie van betaalbare woningen naar een nu nog ondenkbaar niveau tillen’, vertelt Hans Meurs, algemeen directeur bij Vorm.

‘Wat we niet meer doen met Ostate: voor elke woning een volledig uniek ontwerp handmatig uitwerken en de vervaardiging van de (90% unieke) componenten hierop afstemmen. Wat we wel doen: standaardiseren door middel van parametrisch ontwerp qua bouwkundige elementen. We standaardiseren niet het ontwerp zelf. Zo behoud je snelheid en bieden we voor ieder project een unieke  oplossing’, vertelt Jasper Spiegeler, strategisch directeur bij OMRT.

Bij parametrisch ontwerpen wordt op basis van ingevoerde wensen automatisch een ontwerp gegenereerd en berekend, terwijl regelgeving, bestaande data en relaties tussen onderdelen ook worden meegenomen. ‘Zo kunnen we snel naar een betaalbaar en maakbaar uniek topontwerp, terwijl de prestatie op duurzaamheid en comfort  ook wordt meegenomen. En dat zonder 100 verschillende toeleveranciers en 20 adviseurs’, vult Andreja Andrejevic, technisch directeur bij OMRT, aan.

Vorm wil vanaf 2025 elk jaar 5000 betaalbare appartementen realiseren en heeft daarvoor  in mei 2019 Vorm 2050 opgericht. De eerste stap van Vorm 2050 in de realisatie naar betaalbaar wonen, was de oprichting samen met Giesbers van Homeblocks, een fabriek voor badkamers en technische ruimten. Aldo de Vries, strategisch manager bedrijfsvoering bij Vorm: ‘Uiteindelijk gaan we met Ostate naar 15.000 betaalbare woningen per jaar.’