Vestia wil uitzonderingspositie bij verkoop sociale woningen

ROTTERDAM - Woningcorporatie Vestia zal bij minister Blok (Wonen, Rijksdienst) een uitzonderingspositie bepleiten als het gaat om de winstdelingsregeling bij complexgewijze verkoop van sociale woningen.

ROTTERDAM - Woningcorporatie Vestia zal bij minister Blok (Wonen, Rijksdienst) een uitzonderingspositie bepleiten als het gaat om de winstdelingsregeling bij complexgewijze verkoop van sociale woningen.

Deze regeling drukt namelijk fors de prijs die potentiële kopers willen bieden op de portefeuille van 6600 woningen die Vestia nu aan de markt brengt. Dat zeggen bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos en directeur vastgoed Tinka van Rood in een interview met PropertyNLmagazine.

Vestia meent dat een uitzondering op zijn plaats is, gezien de bijzondere positie waarin Vestia als saneringscorporatie verkeerd. De corporatie is bezig met de grootste woningverkoop ooit in de Nederlandse markt. Ruw geschat zou de portefeuille van 6600 woningen (waarvan bijna 4000 sociale huur) met een huurstroom van bijna € 50 mln tussen de € 600 mln en € 900 mln kunnen opbrengen.

Een erg belangrijke factor die de waarde kan drukken is de huidige regelgeving rond de verkoop van gereguleerde corporatiewoningen. Die bevat de verplichting voor de koper de verkopende corporatie liefst 30 jaar te laten delen in de winst bij een doorverkoop van het vastgoed. Dat leidt naar verwachting tot een forse afslag op de prijs die potentiële kopers willen bieden, of men haakt zelfs helemaal af. Vestia heeft de discussie met het ministerie over de winstdelingsregeling als een bijzonder aandachtspunt in de prospectus opgenomen.

In de markt was de afgelopen tijd gemor te horen over de vermeend korte periode waarin partijen een bod op de Vestia-portefeuille konden voorbereiden. In het gesprek met PropertyNL beklemtoont topman Arjan Schakenbos dat álle partijen een gelijke kans hebben mee te bieden. Hij verwerpt suggesties uit de markt dat Vestia - vanwege een eerder gestart verkoopproces in 2012 - al vrijwel rond zou zijn met een partij die het gehele pakket zou willen kopen. Ook de biedingsperiode die begon vanaf 20 maart en 14 mei eindigt is volgens hem lang genoeg. Schakenbos: ‘Gezien de kwaliteit van de data in de dataroom achten wij een doorlooptijd tot 14 mei haalbaar voor het doen van een bod.’

In de editie van PropertyNLmagazine die vrijdag verschijnt staat een uitgebreid interview met de Vestia-top over de grootste woningverkoop.