Verkoop huurwoningen aan eigenaar-bewoners zet flink door

Uit het laatste Kwartaalbericht van het Kadaster over de woningmarkt, blijkt onder meer dat vastgoedbeleggers meer woningen verkochten aan eigenaar-bewoners dan in dezelfde periode vorig jaar. Hiermee verdwijnen er opnieuw meer huurwoningen van de markt. 

In het 2e kwartaal verkochten alle groepen investeerders bij elkaar 12.000 woningen. Dat is maar liefst 2.450 woningen meer dan vorig kwartaal en 4.780 meer dan in het 2e kwartaal van 2023. Bedrijfsmatige investeerders verkochten 70% meer in vergelijking met vorig jaar. Particuliere investeerders verkochten 62% meer. In het 2e kwartaal 2024 verkochten investeerders in totaal 6.400 woningen meer dan dat zij kochten.

Opgeteld bezaten woninginvesteerders op 1 juli 2024 767.000 woningen. Dat is 9,5% van alle woningen in Nederland.

Rendement onder druk

Vastgoedbeleggers zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met een stapeling van nieuwe regels die hun rendement in gevaar brengen. Zo is de overdrachtsbelasting voor beleggers stapsgewijs verhoogd naar 10,4% van de koopsom in 2021. Bovendien is sinds 1 juli van dit jaar een deel van de vrijesectorhuurwoningen onderworpen aan verregaande regulering, waardoor verhuurders in deze middenhuursector minder huur kunnen vragen en verhuren minder aantrekkelijk wordt.

Uitponden neemt toe

Dat verklaart voor een belangrijk deel waarom woninginvesteerders in het 2e kwartaal van 2024 ruim 3.200 woningen verkochten aan eigenaren die ook zelf in de woning gaan wonen (eigenaar-bewoners). Een jaar geleden verkochten ze nog 1.925 woningen. Bedrijfsmatige investeerders verkochten in het 2e kwartaal van 2024 2.700 woningen aan eigenaar-bewoners. In hetzelfde kwartaal in 2023 verkochten ze er 1.575. 

Tot 2021 kochten particuliere investeerders bijna altijd meer woningen van eigenaar-bewoners dan dat ze aan hen verkochten. Zo werden koopwoningen huurwoningen en groeide de huurmarkt. Sinds de verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021 geldt het omgekeerde. De recente nieuwe regelgeving lijkt het uit de markt halen van huurwoningen door verkoop (uitponden) in een stroomversnelling te zetten, waardoor in rap tempo huurwoningen verdwijnen. 

Trend het sterkst in G4 

Vooral in de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) verkochten particuliere en bedrijfsmatige investeerders in het 2e kwartaal van 2024 flink meer woningen dan dat zij kochten. Particuliere investeerders verkochten ruim 1.400 woningen en kochten bijna 300 woningen. Bedrijfsmatige investeerders verkochten bijna 1.500 woningen en kochten ongeveer 1.000 woningen. Dat bedrijfsmatige investeerders meer verkopen dan kopen, betekent overigens niet altijd dat hun aandeel in de woningvoorraad afneemt. Zij bouwen en verkopen namelijk ook nieuwbouwwoningen.

Woningbeleggers waren net als in voorgaande kwartalen actiever in de G4 dan in de rest van het land. Bedrijfsmatige investeerders verkochten 16% van de woningen in de G4 en 10% in de rest van Nederland. Particuliere investeerders verkochten 15% in de G4 en 7% in de rest van het land.