Vastgoed Belang: particuliere verhuurder gedwongen tot verkoop

Van de particuliere verhuurders ziet 92% zich genoodzaakt om zijn vastgoedbezit te verkopen, concludeert Vastgoed Belang op basis van een peiling onder 1330 leden.   

De achterban van Vastgoed Belang bestaat grotendeels uit particuliere verhuurders die beleggen voor hun pensioen. Ruim 80% van de deelnemers aan de peiling geeft aan voor zijn oude dag in huurwoningen te investeren. De meeste leden verhuren al langer dan twintig jaar hun vastgoed en 24% doet dat tussen de tien en twintig jaar, zo blijkt uit de enquête.

Het overgrote deel -92%- voelt zich naar eigen zeggen gedwongen om (een deel) van het vastgoed te verkopen als gevolg van het kabinetsbeleid. De positie van de huurder verslechtert daarmee, stelt Vastgoed Belang. ‘De particuliere verhuurder is namelijk op de corporaties na de grootste huisvester van Nederland. Daarbij is het besef belangrijk dat niet iedere woningzoekende zich een eigen woning kan of wil veroorloven. Een goed functionerende huurmarkt is dus cruciaal.’

Onmogelijk gemaakt

De huidige situatie betekent volgens Vastgoed Belang, dat het voor particuliere verhuurders onmogelijk wordt gemaakt om hun maatschappelijk belangrijke positie als huisvester op een goede wijze te blijven vervullen. ‘Dit is een serieus te nemen signaal dat de stapeling van wetgeving, zoals de plannen voor de middenhuur, verhoogde belastingdruk in box 3, verduurzamingsmaatregelen en het aanstaande verbod op tijdelijke huurcontracten, ervoor zorgt dat de woningmarkt straks compleet vastloopt. Verhalen van particuliere verhuurders die ermee moéten stoppen, horen we al langer. Recente cijfers tonen ook aan dat het aanbod huurwoningen afneemt.’

Risico’s

Van de geënquêteerden is ruim 80% ondernemer of gepensioneerd verhuurder. De overige deelnemers zijn in loondienst (13%) of verkeren in een andere situatie. “Uit de ledenpeiling blijkt dat verreweg de meeste particuliere verhuurders investeren in huurwoningen om te kunnen sparen voor hun eigen pensioen”, benadrukt Jack de Vries, voorzitter van Vastgoed Belang. “Dat is juist ook hoe de overheid het graag ziet: kleine ondernemers en zelfstandigen die zelf zorgen voor hun eigen oudedagsvoorziening. Kijk ook naar de nieuwe pensioenwet: we krijgen allemaal meer verantwoordelijkheid over ons eigen potje. Geld dat je gedurende je werkende leven opbouwt, wordt voor je belegd. Tegelijk heb je niets te zeggen over de belegging of de manier waarop het wordt belegd. Dit brengt ook risico's met zich mee.”

Bestaanszekerheid

Ondernemers die al jaren aan hun eigen pensioenpotje werken via het investeren in vastgoed, worden nu gepakt, vindt De Vries. “Particuliere verhuurders weten inmiddels niet wat ze aan moeten met het kabinetsbeleid. Aan hun bestaanszekerheid als huisvester van meer dan twee miljoen Nederlanders wordt nu geknaagd. Het sentiment is dus volkomen logisch.”