Het aanbod van huurwoningen in het bezit van (inter)nationale institutionele en grote private vastgoedbeleggers is ondanks de coronacrisis stabiel.
De verhuurmanagers aangesloten bij branchevereniging Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) zien het aanbod huurwoningen - die zij in opdracht van (inter)nationale institutionele en grote particuliere vastgoedeigenaren verhuren - niet toenemen. Het aantal opzeggingen van huurovereenkomsten nam kort na het uitbreken van de pandemie zelfs iets af en daardoor het huuraanbod ook. Inmiddels is het aanbod weer terug op het niveau van voor de uitbraak.
‘Ondanks dat het aansluitend verhuren van een woning in de huidige coronatijd lastiger is omdat niet altijd in bewoonde staat kan worden bezichtigd, zien wij geen toename van het aanbod. Kandidaten die reageren op een huurwoning zijn juist serieuzer en veel gerichter aan het zoeken en maken dus meer kans.’ aldus VGM NL voorzitter Eric Verwey. Voor de huurwoningen in het hoogste segment, vanaf € 2000 per maand, merken wij echter wel dat het aantal kandidaten afneemt, maar dat is goed verklaarbaar.
De conclusie dat het aanbod huurwoningen, als gevolg van de coronacrisis, toeneemt, die zowel door Pararius (persbericht, 16 april 2020) als door Savills (PropertyNL, 13 mei 2020) wordt getrokken is ook juist. Het huuraanbod waar zij over spreken betreft echter het kleinere deel, gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen, binnen de private huurmarkt. Doordat expats en internationale studenten, als gevolg van de pandemie naar hun thuisland terug zijn gekeerd en toeristen wegblijven waardoor het aantal Airbnb-boekingen sterk is teruggelopen, is het huuraanbod in dat specifieke deel van de verhuurmarkt toegenomen. In het grotere marktaandeel van de ‘kale’ huurwoningen van professionele vastgoedbeleggers zien de verhuurmanagers aangesloten bij VGM NL geen toename van het aanbod huurwoningen.