Utrecht start proef met centrale pakketpunten

Logistiek dienstverlener MyPup opent vandaag als pilotproject de eerste pakketverzamelpunten Utrecht. In plaats van verschillende diensten, rijdt dagelijks alleen nog maar één koeriersdienst richting deze pakketpunten aan de Jeremias de Deckerstraat en NS-station Utrecht Vaartsche Rijn.

Utrechters kunnen er gratis pakketjes ophalen en retourneren. De Domstad is de eerste In Nederland die dit logistieke model test. De proef duurt tot april 2024. Later dit jaar volgen er nog meer locaties in Utrecht.

Schonere lucht en rustige wijken

Logistiek dienstverlener MyPup bundelt eerst de pakketten van alle vervoerders in centrale hubs buiten de stad en bezorgt ze vervolgens in één keer per fietskoerier bij de pakketpunten in de buurt. De pakjes worden afgeleverd in kluisjes op publieke locaties, waar ontvangers hun pakketten kunnen ophalen wanneer het hen uitkomt.

 “We willen het aantal verkeersbewegingen in de wijk verminderen voor de gezondheid en leefbaarheid van onze inwoners”, zegt de Utrechtse wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos vervoer). “Dagelijks rijden er gemiddeld tot tientallen bezorgvoertuigen een wijk in. Dit zorgt voor CO2-uitstoot en veel drukte. Als één koerier van MyPup met volle lading de stad in rijdt, hoeven de andere vervoerders dat niet meer te doen. Dit draagt bij aan een schonere lucht en rustigere wijk. Hoe groot de impact van dit project precies is op de luchtkwaliteit en leefbaarheid onderzoeken we de komende tijd samen met MyPup en adviesbureau Advier.”

 Online aankopen en de bezorgingen die daarbij horen, nemen toe. “Dat zet niet alleen het milieu onder druk, maar ook de leefbaarheid van onze steden. We zijn daarom blij dat we de kans hebben gekregen van de gemeente om te laten zien dat een innovatief logistiek model de toekomst kan zijn”, aldus Luke van der Wardt, CEO van MyPup.

Proef ter verbetering stadslogistiek

Ter voorbereiding van de proef heeft adviesbureau Advier een locatieonderzoek gedaan. Er is onder andere gekeken naar de drukte en mogelijke gebruikers in de verschillende wijken. Op basis daarvan heeft de gemeente een keuze gemaakt. Het eerste duurzame pakketpunt aan de Jeremias de Deckerstraat deelt MyPup het pand met het bedrijf BIYU. BIYU biedt verschillende producten aan op huurbasis, zoals speelgoed, schoonmaakmiddelen en gereedschap. Op de tweede locatie, op station Utrecht Vaartsche Rijn, werkt MyPup samen met de NS. 

 

Foto: Thomas Duiker, Dyve Media NL