Veel nieuwe namen op de Provada dit jaar

Verschillende ontwikkelaars, bouwers en gemeenten, zoals G&S en Lansingerland, zijn voor het eerst aanwezig als standhouder

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 31 mei 2018

Wanneer heb je nu de kans om op één dag zowel politieke kopstukken te zien, zoals minister en vicepremier Kajsa Ollongren, burgemeester Jan van Zanen en oud-fractievoorzitter Diederik Samsom, als tal van topmensen uit het vastgoed en onderzoek? Dat kan tijdens de drie dagen dat de Provada traditioneel weer plaatsvindt in de RAI Amsterdam. Zo zijn onder de sprekers ook onder meer Ronald Huikeshoven (AM), Gertjan van der Baan (Vesteda), Jeroen Lokerse (Cushman & Wakefield), Roel van de Bilt (Rabo REF) en Peter Göbel (ING REF).
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties gaat woensdagochtend in op de vraag hoe meer en passende woningbouw kan worden gestimuleerd in stedelijke gebieden. Daarbij zullen de Delftse wethouder Raimond de Prez, gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van Zuid-Holland en hoogleraar Peter Boelhouwer (TU Delft) haar van repliek dienen.
Verder zijn er talloze bijeenkomsten, start-up battles, expert meetings, rondetafeldiscussies, ontbijt- en lunchsessies, TEDx-en, keynotes, meet & greets en borrels.
Ook op de stand van PropertyNL is van alles te doen: het ASRE-docentendebat, een bijeenkomst over de laatste proptech-ontwikkelingen en elke dag is er een Ventu-bijeenkomst. De organisatie heeft dit jaar weer een interessant en boordevol programma weten te programmeren. Altus Group gaat in op de best practices en trends op het gebied van proptech in het vastgoed. Op de derde dag staat het onderwerp retail centraal op stand 49 in hal 12. Hierbij zijn KroesePaternotte, Kroonenberg Groep en Unibail-Rodamco te gast. Zie het kader voor het uitgebreide programma.
PropertyNL is sinds jaar en dag aanwezig op de Provada, zowel met de stand waar bijeenkomsten en borrels plaatsvinden als met PropertyDay, de beurskrant met het laatste nieuws. Ook het internationale zusterbedrijf PropertyEU en aanbodsite en dealdatabase Ventu (powered by PropertyNL) zijn aanwezig.

Nieuwkomers
Er zijn veel nieuwkomers en oudgedienden te ontmoeten op 5, 6 en 7 juni in de Amsterdamse RAI. Onder de lange rij van standhouders die nieuw zijn op de beursvloer – of terug van weggeweest – zijn ook verscheidene grote ontwikkelende bouwers. Vertrouwde namen in het vastgoed, maar ze waren vorig jaar niet aanwezig op de Provada en voor sommigen is het zelfs hun debuut. Heembouw, Plegt–Vos, Stebru, TBI-ondernemingen Croonwolter&Dros en Koopmans: ze maken allemaal hun opwachting in het beurscomplex. Ook de ontwikkelaars MRP Development, G&S Vastgoed en Impact Vastgoed zijn van de partij. Uit België komt Life, de onderneming opgericht door Serge Hannecart die de laatste jaren steeds actiever is geworden in Nederland, onder meer met projecten in Enschede, Den Haag en Maastricht.
Door de florerende economie draait vooral de woningmarkt weer op volle toeren, dus ontwikkelende bouwers en ontwikkelaars willen allemaal een graantje meepikken. Dan kunnen die partijen het zich eigenlijk niet veroorloven verstek te laten gaan. Adriaan van Erk heeft een stand samen met betonbedrijf BTE Groep en tekende voor 3 jaar. Binnen de Adriaan van Erk Groep zijn een aantal bedrijven actief, waaronder Adriaan van Erk Ontwikkeling, Adriaan van Erk Bouw, Adriaan van Erk Timmerfabriek, Rehorst Bouw en Slavenburg Bouw. Samen zijn de bedrijven een belangrijke bouwende ontwikkelaar van binnenstedelijke locaties en uitleggebieden.
De Maese Woningen is een onafhankelijke ontwikkelaar uit Rotterdam en is gespecialiseerd in het transformeren van kantoren en andere gebouwen naar woonruimte. Stebru is actief sinds 2005 en realiseert woningen, zorggebouwen en commercieel vastgoed. Ontwikkeling, bouw, beheer en verkoop zijn in één hand binnen de onderneming met ruim 90 medewerkers uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Impact Vastgoed is in 2009 begonnen als een klein Rotterdams ontwikkelingsbedrijf, maar heeft inmiddels grote projecten in portefeuille, zoals de herontwikkeling van het voormalige ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Themapleinen
Voor de bedrijven met koudwatervrees bieden de themapleinen uitkomst. De themapleinen vertegenwoordigen een branche of een onderwerp gerelateerd aan het vastgoed, zoals innovatie, retail of transformatie. Zo is Koopmans een van de deelnemers aan het Transformatieplein (hal 11) en laat Heembouw van zich horen op Provada Future. Plegt–Vos, Stebru, Impact Vastgoed en De Maese geven acte de présence in de Business Lounge in hal 12. De beursorganisatie heeft dit jaar voor het eerst de Business Lounge opgezet, om bedrijven de gelegenheid te bieden op een laagdrempelige wijze deel te nemen aan de Provada. Iedereen heeft een eigen unit, maar faciliteiten als de bar en hospitality desk worden gedeeld.
Op het Transformatieplein, dat wordt georganiseerd door de Architect en Vastgoedmarkt, staat het geven van een tweede leven aan gebouwen en gebieden centraal. Verschillende architectenbureau organiseren pitches, mini-conferenties en rondetafelsessies over dit onderwerp, waaronder Powerhouse Company, Kraaijvanger, De Zwarte Hond en Architecten Cie.
Verscheidene namen die vorig jaar op de standhouderslijst prijkten, ontbreken nu. Soms is dit eenvoudig te verklaren, zo is de stand van voorheen FGH omgedoopt tot Rabo Real Estate Finance, en deden er vorig jaar architectenbureaus mee met het Transfomatieplein, waar dit jaar andere architectenbureaus voor in de plaats zijn gekomen. En vorig jaar organiseerde PropertyEU de International Business Lounge, met onder andere Urban Land Institute en ISCS als deelnemers.
Opvallende afwezige onder overheidsorganisaties is Regio Foodvalley. Dit is een samenwerkingsverband van acht gemeenten in Utrecht en Gelderland, met samen 345.000 inwoners: Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Een aantal jaren achtereen hadden zij een gezamenlijke stand op de Provada.
Een aantal kleinere gemeenten en steden of regio’s in het noorden, oosten of zuiden van Nederland laat het dit jaar eveneens afweten. Zo hadden vorig jaar Terneuzen, Zeeland Seaports en Port of Ghent gezamenlijk een stand onder de vlag van Kanaalzone Terneuzen–Gent. Charlemagne Grensregio is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen gemeenten en regionale overheden gelegen rond het drielandenpunt van Nederland, Duitsland en België. Zij hadden vorig jaar ook een gezamenlijke stand. Anno 2018 is wel Parkstad Limburg present (onder andere Heerlen, Kerkrade en Landgraaf), maar het Duitse deel dus niet.
Uit het hoge noorden zijn de gemeenten Oldambt (Oost-Groningen), Smallingerland, Sudwest Fryslan en de provincie Fryslan dit jaar niet als standhouder aanwezig in het RAI-complex. De gemeente Leeuwarden is daarentegen wel van de partij, net als voorgaande jaren. Ook Emmen, Zwolle, Kampen en de gemeente Lingewaard besloten om niet met een stand aanwezig te zijn op de beursvloer.
Enkele ontwikkelaars en vastgoedbeleggers (Elizen Vastgoedgroep, Multi Netherlands, NSI, Provast en Redevco) vinden het voldoende om als bezoeker aanwezig te zijn. Effectief netwerken is ook mogelijk door de stand van andere bedrijven en organisaties op te zoeken of aanwezig te zijn bij een van de talloze bijeenkomsten die georganiseerd worden tijdens de drie beursdagen.

Nieuwe standhouders of terug van weggeweest
Aareon
Adriaan van Erk Groep
Aedes (bij Provada Business Lounge)
Architecten Cie
Ballast Nedam
BBC Bouwmanagement
BRES
Bribus Keukens
Bruynzeel
BTE Group
Businesspark 7Poort
CED
Conix RDBM Architects (Transformatieplein)
Consult
Corenet Global Benelux (Provada Business Lounge)
Croonwolter&Dros (Provada Business Lounge)
Crowdestate
Crownstone
De Maese Projecten (Provada Business Lounge)
De Plekkenmakers
Delos
De Zwarte Hond (Transformatieplein)
Domica Nederland
Donkergroen
E=MC2 Totale Projectinrichting
Essent
European Blue Building Institute
Fimek Estate (Retailplein)
Foodmarket by Jutter Speijs
FVH Facility Groep (Retailplein)
G&S Vastgoed
Gemeente Goeree-Overflakkee (Provada Business Lounge)
Gemeente Lansingerland
Gemeente Nissewaard
Handelsbanken
Heembouw (Provada Future)
Hello Energy
Hofman Dujardin (Transformatieplein)
HeyDay Facility Management (Provada Future)
Heyligers Design + Projects (Transformatieplein)
Housing Anywhere
IC Netherlands
IGG Bouweconomie
Impact Vastgoed (Provada Business Lounge)
International Well Building Institute
IOB
JHK Architecten (Transformatieplein)
Jumbo Supermarkten
KiesZon
Kite Robotics
Klimaatgarant (Provada Business Lounge)
Koopmans TBI (Transformatieplein)
Lelystad Airport Businesspark/gemeente Lelystad
Life
Locatus (Retail Plein)
Makelaarsvereniging Amsterdam
Morgan Stanley
MRP Development
Mypup
Next Architects (Transformatieplein)
NL Greenlabel
NoClaims
Octo
One Smart Control
Openr
OZ
Pauwert Architectuur (Transformatieplein)
Perfect Place
Plegt–Vos Bouwgroep
Powerhouse Company (Transformatieplein)
Priva
Provincie Overijssel (Transformatieplein)
Rabo Real Estate Finance
Rebo Groep
Remax BonBini (Provada Business Lounge)
Retail Property Management
Royal HaskoningDHV
RPS Nederland
Skopei360
Spark
Stebru Ontwikkeling (Provada Business Lounge)
Storage Share
Sustonable
TheNextBid
Transformcity
Tsavo
Tweelwonen
Unica Energy Solutions
Unifore
Van Bergen Kolpa Architecten (Transformatieplein)
Van Schuppen Makelaars
VanWonen Vastgoedontwikkeling
Wellsun
X.Bike
ZON

Vorig jaar nog aanwezig, nu niet in de lijst
ABC Nova
Abilitec (Transformatieplein)
AH (Retailplein)
Alliander
Apcoa Parking
Archibus
Balance d’Eau
BaOpt Benelux
Beleggingspanden.nl
CGI
Charlemagne Grensregio
CHNL (Transformatieplein)
CityKit (Transformatieplein)
Cleantech Regio Stedendriehoek
Cleverstone
Coare
Continental Car Parks
Earth and Eternity
EGM Architecten (Transformatieplein)
Elizen Vastgoedgroep
Etos (retailplein)
FGH Bank
Gall & Gall (Retailplein)
GebouwDashboard
Gemeente Emmen
Gemeente Lingewaard
Gemeente Kampen
Gemeente Oldambt
Gemeente Smallingerland
Gemeente Sudwest Fryslan
Gemeente Terneuzen
Gemeente Zwolle
HNK Lounge
Huurbieding.nl
ICSC (International Business Lounge)
Jeroen Hoorn Architect (Transformatieplein)
Kalshoven Automation
Kanaalzone Terneuzen–Gent
KCAP (Transformatieplein)
Klaver Fietsparkeren
MetaDecor
Multi Netherlands
NederWoon
NSI
NRW (International Business Lounge)
OeverZaaijer Achitectuur en Stedebouw
Paul de Ruiter Architects (Transformatieplein)
Plan Office (Transformatieplein)
Port of Ghent
Provast
Provincie Friesland
Realnext
Redevco Nederland
Regio Foodvalley
Restauratiefonds (Transformatieplein)
Schiphol Real Estate
Studio Suit (Transformatieplein)
Tegova
The Meetplant
Traject
Urban Land Institute (International Business Lounge)
Van Aken Architecten (Transformatieplein)
Van Baardwijk Projectmanagement
Van der Leij Groep
Vastgoed in Control
Vastgoedjournaal
VPS Nederland
Zeeland Seeports
Zegwaard Holding

Proptech bedrijven
BetonBallon
Blockchain2RealEstate
Bgrid (Proptech)
BMW Group
Bril Innovatie
Bringme
Clearwater Innovations
Esri Nederland
FFactory
Knauf
Loek!
MPL Easy Safe Integrations
New Horizon Urban Mining
OfficeApp
OSRE
Parkbee
Philips Lightning Benelux
Regus
TNO