Utrecht in de maag met voormalige Openbare Bibliotheek

De gemeente Utrecht is er niet in geslaagd een nieuwe bestemming te vinden voor Oudegracht 167 te Utrecht.

Het gaat om een monumentaal pand dat gehuurd werd door Broese Boekverkopers en de Centrale Bibliotheek. Beide zijn verhuisd naar het monumentale Post Utrecht van ASR Real Estate. In het voormalige postkantoor zijn ook een foodmarkt van Albert Heijn, diverse winkels en horeca gevestigd.

Broese Boekverkopers was ruim 40 jaar gevestigd aan de Oudegracht. De gemeente wil het monumentale pand al sinds 2018 verkopen, maar aanvankelijk moest de nieuwe koper het huurcontract met Broese overnemen. Deze situatie ontstond toen de gemeente Broese de toezegging deed nog tien jaar in het pand te kunnen blijven. Na het akkoord met ASR voor de locatie Post Utrecht voor een winkel van 1550 m² leek de weg vrij voor verkoop van het pand aan de Oudegracht, maar volgens de gemeente is er geen belangstelling voor het omvangrijke complex.

Oudegracht 167 is in het centrum van Utrecht, op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en de Choorstraat. De geschiedenis gaat terug tot 1850, toen er een winkel werd gebouwd naar ontwerp van de architect C. Kramm. Het pand werd vanaf 1898 een filiaal van Vroom & Dreesmann. Tot omstreeks 1974 bleef de V&D in het pand gevestigd, waarna het eigendom werd van de gemeente. Het pand is daarna gesplitst voor onder meer de hoofdvestiging van de openbare bibliotheek en een boekwinkel. Het pand werd in 2001 aangewezen als rijksmonument.

img
Redacteur
Profiel