Utrecht: bouwen boven het spoor voorlopig te moeilijk en duur

Bouwen boven de sporen bij station Utrecht Centraal is voorlopig niet haalbaar. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek.

In 2019 spraken de gemeente, NS, ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf af om te onderzoeken of de negen hectare boven de sporen gebruikt kan worden voor woon-, werk- en leefruimte. Dat blijkt nu te duur en te moeilijk worden om uit te voeren.

‘De kosten gaan ver voor de baten uit’, schrijft de Utrechtse wethouder Eerenberg in een brief aan de gemeenteraad. Uit de verkenning blijkt daarnaast dat er veel bouwtechnische uitdagingen zijn, zoals de hoogte van (toekomstige) bovenleidingen. Bovendien zou het spoor tijdelijk niet gebruikt kunnen worden, wat grote gevolgen voor de dienstregeling in een groot deel van het land zou hebben.

De plannen worden nu op de lange baan geschoven ofwel zoals de wethouder schrijft: ‘Op de lange termijn kan deze ambitie interessant zijn’. Volgens hem heeft de gemeente door het onderzoek wel meer kennis opgedaan over de  verbindingen tussen de stadsdelen rond het station.

Sinds 2019 lopen er ook onderzoeken naar bouwen boven het spoor bij de stations Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal. Internationaal wordt het al veel langer gedaan, in New York een eeuw geleden al.