De pandemie zet ontwikkelaars, beleggers en financiers van vastgoed onder spanning. In de retail vallen slachtoffers, beleggers houden het hoofd koel.
Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021
De lijst met beslissers is één van de meest gelezen maar ook meest omstreden onderzoeken van PropertyNL. Veel mensen in het vastgoed voelen zich beslisser, maar komen niet op de lijst. Andersom willen velen niet op de lijst, maar komen ze er wel op.
Het doel van de lijst is de lezer te informeren over wie op basis van objectieve criteria aan de touwtjes trekt in vastgoed-projectontwikkeling, -financiering en -beleggingen. Vastgoed is bij uitstek een relatiemarkt, waarbij heel makkelijk mensen komen bovendrijven die financieel eigenlijk niet zo veel in te brengen hebben. Dit onderzoek draait om euro’s en vierkante meters.
Nieuwe spelers
Bij de financiers vliegen de miljarden je om de oren, met als top-3 spelers Peter Göbel, Roel van de Bilt en Erik Steinmaier, maar om de markt op gang te houden moeten er nieuwe spelers komen, zoals de nummer vier, Ivo Knottnerus. De vraag van 2021 is of de nummer vijf, Jan Willem van Roggen, vleugels krijgt met kapitaal van het nieuwe moederbedrijf Blackstone.
Beleggers houden het hoofd koel bij de crisis. Daar zijn niet al te veel mutaties. Uitzondering is de nummer één beslisser uit de lijst beleggers van vorig jaar, Sophie van Oosterom van CBRE GI. Zij is deze maand aan de slag gegaan als vastgoedbaas van Schroders. Dat is een grote partij, ze beheert € 19 mrd, maar ze valt uit de lijst omdat Schroders Brits is.
Nieuw in deze top zijn onder meer Matthijs Storm, de nieuwe ceo van Wereldhave, en Jan Arend de Vos van Steenwijk van Rubens Capital Partners – een van de grootste dealmakers van 2020.
In de top woningontwikkelaars zien we Dick Boers en Daan van der Vorm stijgen naar de tweede en derde plek. Bij ontwikkelaars van commercieel vastgoed zie je de populariteit van logistiek terug in de nieuwe nummer één, Joes Daemen van Somerset, stijger David Hart van DHG op vier, Joost Uwents op vijf en Wim Heylen op zes. Traditioneel de grootste kantoorontwikkelaar Coen van Oostrom moet daarom dit jaar genoegen nemen met een zevende plek.
Retail in beweging
De lijst reflecteert dat er door corona veel aan de hand is op de retailmarkt. Het meest besproken fonds was in het afgelopen jaar Unibail-Rodamco-Westfield, waar de hele top, inclusief de Nederlandse cfo, moest opstappen. Ook Vastned kreeg de wind van voren van de aandeelhouder en dit leidde tot het vertrek van ceo Taco de Groot. Deze post als beslisser staat bij het optekenen van dit verhaal nog open.