Top-101 beslissers: Woningontwikkelaars

Het zijn vooral de beslissers van de ontwikkelende bouwers die de komende jaren de kar moeten gaan trekken voor de broodnodige woningbouwproductie.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

Woningbouwontwikkeling lijkt bij uitstek de stiel van bouwers – maar toch is de belangrijkste beslisser in deze branche juist geen bouwer. Walter de Boer is topman van BPD, de ontwikkelorganisatie die al jaren tekent voor de grootste woningproductie. Andere niet-bouwers in deze lijst zijn onder meer Heleen Aarts, Alfred Bolks, Menno Schapendonk en Frank Pieper, Stefan van Dijk, Arie van der Aart en Stephan Bouwmans en Phillip Smits.

1
BPD
Walter de Boer
Walter de Boer (1958) is sinds 12 jaar bestuursvoorzitter van BPD, de ontwikkeldochter van de Rabobank. Hij werkt sinds 1991 bij dit bedrijf en diens voorgangers. Voor de Nederlandse gebiedsontwikkeling binnen BPD is Desirée Uitzetter verantwoordelijk, die ook voorzitter van de Neprom is.

2
VolkerWessels
Dick Boers
Dick Boers is sinds 1989 werkzaam bij VolkerWessels en sinds 2006 verantwoordelijk binnen de raad van bestuur voor Bouw & Vastgoedontwikkeling. Dat maakt dat hij ook een vermelding krijgt bij de commerciële ontwikkelaars, want daar is VolkerWessels ook groot in.

3
Vorm
Daan van der Vorm
Hans Meurs is de algemeen directeur bij Vorm, maar Daan van der Vorm is ceo en eigenaar van het familiebedrijf. De huidige Van der Vorm is sinds 1991 actief in het bedrijf, dat in 1919 door zijn opa werd opgericht.

4
AM (BAM)
Ronald Huikeshoven
Ronald Huikeshoven is sinds 2016 directievoorzitter van AM, daarvoor was hij bijna 10 jaar directeur AM Noordwest. Tot 2007 werkte hij als director development bij Bouwfonds. Hij begon zijn carrière bij Amstelland Vastgoed, dat later fuseerde met Multi.

5
Amvest
Heleen Aarts
Heleen Aarts (1974) volgde in 2018 Wienke Bodewes op als ceo van Amvest. Ze werkt sinds 2005 bij het bedrijf en werd in 2009 benoemd tot directeur gebiedsontwikkeling. Ze studeerde bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden en begon haar loopbaan als adviseur bij Akro Consult. Daarna was ze werkzaam als senior gebiedsmanager bij AM, die haar profiel als bestuurskundige voor de opkomende publiek–private samenwerkingen interessant vond. Ondertussen behaalde ze ook de postdoctorale studie Master of Real Estate aan de ASRE. Aarts vertelde in een interview in PropertyNL in 2019 dat zij gebiedsontwikkeling ziet als een reis die je als teampartners samen maakt. Hoewel haar hart initieel bij gebiedsontwikkeling lag, is Amvest ook als belegger langjarig gecommitteerd aan een gebied. Dat heeft ze in de jaren voordat ze tot ceo werd benoemd, al goed onder de knie gekregen. Nu heeft Aarts ook te maken met de institutionele aandeelhouders en de beleggingstransacties die Amvest doet.
In december werd Aarts benoemd tot commissaris van Schiphol Area Development Company (SADC). Daarnaast is ze lid van de raad van advies van de Master City Developer en jurylid van de Brabantse Stijlprijs. Ook is ze docent bij Tias binnen de module Duurzaam Ondernemen in de vastgoedsector.

6
Heijmans
Peter van der Gugten
Peter van der Gugten is directeur Heijmans Vastgoed en Woningbouw. Hij is gepokt en gemazeld in de gebiedsontwikkeling. Van der Gugten rapporteert aan ceo Ton Hillen van Heijmans, die woningontwikkeling ook op zijn duimpje kent.

7
TBI
Bart van Breukelen
Bart van Breukelen (1960) is sinds 2018 lid van de raad van bestuur van TBI en is sinds 2019 voorzitter hiervan. Hiervoor was hij directievoorzitter van Synchroon, een onderneming van TBI die zich bezighoudt met gebiedsontwikkeling en woningbouw.

8
Van Wanrooij
John van Wanrooij
John van Wanrooij maakt deel uit van de tweede generatie Van Wanrooij’s, die nu de leiding heeft bij de ontwikkelende bouwer. Ook Clemie en Joris Van Wanrooij staan aan het roer, alle drie zoons van Wim en André van Wanrooij, de broers die het bedrijf in 1969 oprichtten.

9
Van Wijnen
Peter Hutten
Sinds de overname door HAL van Van Wijnen geeft Peter Hutten leiding aan de ontwikkelende bouwer. Hutten werkte al 30 jaar voor Van Wijnen, laatstelijk als coo en daarvoor als directeur van Van Wijnen Regio Noord/Oost.

10
Borghese/COD
Enno Otten, Bas van Veggel
Enno Otten is in het dagelijkse leven zowel te vinden bij Borghese als bij COD, bedrijven die apart in de markt staan maar wel gezamenlijke aandeelhouders kennen. Bas van Veggel heeft vooral bemoeienis met COD.

11
Dura Vermeer
Job Dura
Job Dura (1962) voorzitter van het familiebedrijf, dat is opgericht in 1855. Hij is ook voorzitter van de stichting Job Dura, die zich inzet voor stedelijke vernieuwing in Rotterdam.

12
Trebbe
Hein Trebbe
Hein Trebbe is de vierde generatie Trebbe’s die aan het roer staat van de ontwikkelende bouwer. Zijn opvolger, zijn zoon Hein Trebbe, staat al in de coulissen en werkt sinds 2010 bij het bedrijf. Deze Hein heeft zijn sporen onder meer verdiend bij Bohemen.

13
Plegt-Vos
Theo Opdam
Algemeen directeur van de Plegt-Vos Bouwgroep is Theo Opdam. Die is sinds 2000 werkzaam bij Plegt-Vos, sinds 2003 als directeur Noord en sinds 2007 als algemeen directeur. Zijn opleiding genoot hij aan Twente University.

14
Klok Groep
Ton van de Klok
Ton van de Klok (55) was binnen Klok altijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Hij is nu met 90% van de aandelen de grootaandeelhouder van het bedrijf. Hij leerde het vak bij Slokker.

15
Nijhuis Bouw
Erik en Rob Nijhuis
De broers Erik en Rob Nijhuis zijn de vierde generatie Nijhuis aan het hoofd van dit familiebedrijf, dat inmiddels ruim 110 jaar bestaat. Zij vormen de centrale directie voor drie vestigingen.

16
Roosdom Tijhuis
Gerrit Tijhuis
Gerrit Tijhuis (1956) is de eigenaar van Roosdom Tijhuis, de ontwikkelende bouwer uit Twente. Met 900 hectare bouwgrond in handen is het bedrijf de grootste grondbezetter na BPD.

17
Ten Brinke
Albert ten Brinke
Albert ten Brinke heeft dezelfde achternaam en is nu eigenaar van het familiebedrijf, maar is geen familie van de oprichters. Hij begon zijn carrière bij VolkerWessels en deed ervaring op in Duitsland voordat hij bij Ten Brinke aan de slag ging.

18
VanWonen
Alfred Bolks
Alfred Bolks is de algemeen directeur van VanWonen, de woningontwikkelaar met vooralsnog het zwaartepunt van de ontwikkelingen in Noordoost-Nederland. Bolks en zijn financieel directeur Chris Stam hebben in 2017 als aandeelhouder meegedaan aan de management buy-out van de noordoostelijke activiteiten van AM, dat zich op de Randstad en Brabant wilde concentreren. Bolks en Stam werden daarbij geholpen door investeringsmaatschappij Quadrum Capital, een vehikel geleid door Herman Hazewinkel. Inmiddels heeft Quadrum zijn belangen verkocht aan Europese vermogensbeheerder ActivumSG, maar Bolks en Stam hebben hun aandelen behouden.
Bolks is gepokt en gemazeld in het noordoosten. Hij leerde het vak bij de Hollandsche Beton Groep – een van de voorlopers van BAM en destijds de grootste bouwer van Nederland. Daar was hij van 2001 tot 2008 directeur ontwikkeling voor het noorden en oosten van het land, eigenlijk de positie die hij nu weer heeft, maar dan als directeur/aandeelhouder. In 2008 werd hij benoemd in de directie van BAM Vastgoed en verhuisde hij naar Bunnik, om na de fusie met AM naar het hoofdkantoor in Papendorp te vertrekken. Nu werkt hij weer in hetzelfde kantoor waar hij ooit zijn directeurschap in het noordoosten begon.
 
19
Sustay
Frank Pieper/Menno Schapendonk
Menno Schapendonk en Frank Pieper zijn beiden directeur, aandeelhouder en oprichter van Sustay. Pieper is opgeleid als architect en bouwkundige aan de TU Delft en heeft 15 jaar zijn eigen architectenbureau gehad. Schapendonk heeft ervaring opgedaan bij Fortis Vastgoed Ontwikkeling en had daarna zijn eigen bedrijf Mevasto.

20
ABB
Gert-Jan Brandwijk
Het is Gert-Jan Brandwijk die de ontwikkelende bouwer leidt, een familiebedrijf dat minstens 100 jaar bestaat. Bouwen doet het bedrijf vanaf het begin; het ontwikkelbedrijf is opgezet door de vader van Gert-Jan, Gerard Brandwijk, in 1963.

21
Bemog
Stefan van Dijk
Bemog is een familiebedrijf met Stefan van Dijk als algemeen directeur. Het onafhankelijke projectontwikkelingsbedrijf – niet gelieerd aan een bouwbedrijf – vierde in maart 2020 zijn 50-jarige jubileum.

22
Janssen de Jong
Ivo van der Mark
Ivo van der Mark volgde januari 2020 Hans Smits op als ceo van Janssen de Jong. Hij is sinds 2013 werkzaam bij de ontwikkelende bouwer, sinds 2016 als directeur van de cluster bedrijfshuisvesting. Daarvoor deed hij ervaring op bij Heembouw.

23
Duqer
Arie van der Aart en Stephan Bouwmans
Arie van der Aart en Stephan Bouwmans hebben Duqer in 2015 opgericht. Bouwmans heeft ervaring opgedaan bij LSI, Van der Aart structureerde vastgoedtransacties in binnen- en buitenland. Hans Zippro is er snel bijgekomen als derde partner.

24
Slokker Vastgoed
Bertran Slokker
Bij ontwikkelende maar ook beleggende bouwer Slokker staat inmiddels de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Bertran Slokker is verantwoordelijk voor Slokker Vastgoed, zijn broer Eric heeft de leiding over Slokker Bouwgroep.

25
Blauwhoed
Phillip Smits
Phillip Smits is sinds 2008 ceo van Blauwhoed. In 2017 werd hij ook aandeelhouder van de ontwikkelaar door samen met CommonWealth Investments 40% van de aandelen over te nemen van Valuas (investeringsvehikel van Geert Peters). Smits is bestuurslid van de Neprom en verdiende zijn sporen onder meer bij AM.