Top-101 beslissers: Vastgoedfinanciers

Een van de belangrijkste thema’s in zakelijk vastgoed is de financieringsgap: de grootbanken zijn risico-avers, zodat projectontwikkeling stagneert.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

KPMG deed hier alarmerend onderzoek naar. Voordeel is wel dat de top-3 spelers weinig probleemgevallen kennen – heel anders dan bij de voorgaande crisis. De markt kan in 2021 veranderen door de nummers vier en vijf: expansie van Ivo Knottnerus door overnames en Jan Willem van Roggen met kapitaal van zijn nieuwe moeder, Blackstone.

1
ING
Peter Göbel
Göbel heeft van ING REF met € 20 mrd weer de grootste speler gemaakt in Nederland, samen met Rabobank. Ook in Europa hoort ING REF weer tot de top-3. De like-for-like-portefeuille schommelt al jaren rond de € 14 mrd en is door directeur Peter Göbel daarvoor met € 6 mrd teruggebracht. Dat de portefeuille nu weer op € 20 mrd staat, komt doordat ook de portefeuille zakelijk vastgoed van private banking is meegeteld, die onder zijn leiding is komen te staan. De bruto leningproductie was hoger dan bij collega Rabobank.

1
Rabobank
Roel van de Bilt
Van de Bilt van Rabobank REF hoort met € 20,0 mrd aan vastgoed steevast tot de topspelers in zakelijk vastgoed. De bank heeft de portefeuille wel sterk teruggebracht en anders georganiseerd. Door de integratie en afbouw van FGH Bank is het totaal van de portefeuille € 8 mrd kleiner dan in 2015. Er zijn nog geen gegevens over het coronajaar, maar Van de Bilt betoogt dat zijn loket open blijft, maar niet voor nieuwe hotel- en retailprojecten.

3
ABN Amro
Erik Steinmaier
Steinmaier realiseerde afgelopen jaren met ABN Amro REF als enige grootbank een groeispurt. Door het verleden was deze markt voor ABN minder ontwikkeld. Ook nu is met € 11 mrd leningvolume de afstand tot de top twee nog groot, maar de leningproductie ligt al jaren hoger dan die van Rabobank.

4
RNHB
Ivo Knottnerus
Knottnerus van RNHB is dé groeier op deze markt. In het laatste onderzoek nog € 3 mrd portefeuille, met een productie van bijna € 1 mrd. Door de overname van de PVF-portefeuille van Syntrus van bijna € 1 mrd begin dit jaar is RNHB eens te meer een serieuze speler naast de top-3.

5
NIBC
Jan Willem van Roggen
Van Roggen van NIBC krijgt nog een plaats in deze top vijf, hoewel de feitelijke portefeuilles van de Duitsers, Berlin Hyp en Deutsche Hypo, met € 2,6 mrd en € 2,1 mrd in Nederland inmiddels groter zijn dan de € 1,5 mrd die NIBC nu heeft. Vorig jaar stond in het teken van de overname door Blackstone, die door corona pas in december kon worden geclosed. Met de Amerikanen aan boord kan de leningproductie, die al jaren rond de € 600 mln schommelt, stijgen.