Stek levert in Lisse eerste NOM-woningen op

Woonstichting Stek ontwikkelt 138 van de 320 nieuwe woningen in De Waterkanten in Lisse en heeft nu de eerste 10 ‘nul-op-de-meter-woningen’ opgeleverd.

De energieneutrale huizen staan aan de Johan Zoutmanstraat in nieuwbouwwijk De Waterkanten.

Een nul-op-de-meter-woning (vaak afgekort tot NOM-woning) wekt net zoveel energie op als een gemiddeld huishouden verbruikt. Om dat mogelijk te maken bestaat het dak aan de achterzijde van het rijtje volledig uit zonnepanelen en de voorzijde deels. De woningen zijn gasloos. Ze beschikken over een elektrische warmtepomp, met elk een eigen ‘lus’ die op tientallen meters diepte warmte uit de bodem haalt. Een uitstekende isolatie zorgt er verder voor dat niet voor de buitenlucht wordt gestookt. De Katwijkse Bouw Maatschappij (KBM) heeft de woningen in opdracht van vof De Waterkanten voor Stek gebouwd..

Rekening
Een nul-op-de-meter-woning is niet automatisch een niets-op-de-energierekening-woning. In een NOM-woning betalen huurders nog steeds een kleine vergoeding aan de energieleverancier voor netwerkkosten en vastrecht. Daarnaast wordt de stroom die meer is opgewekt dan gebruikt, verrekend. Voor de extra kosten die Stek heeft gemaakt om deze woningen energieneutraal te maken (denk aan de warmtepomp, zonnepanelen en betere isolatie), betalen de bewoners maandelijks een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Om te garanderen dat de woning voldoende stroom opwekt controleert Stek regelmatig of de installatie goed functioneert. De installatie wordt ook door Stek onderhouden.

Waterkanten
De tien NOM-woningen staan in de nieuwbouwwijk De Waterkanten, waar in totaal zo’n 320 woningen in verschillende prijsklassen komen. Stek ontwikkelt er daar 138 van. De oude flatwoningen aan de Van Speijkstraat worden afgebroken.