Het is nu een beetje een niemandsland, het gebied rondom de bekende Van Nellefabriek in Rotterdam-West. De komst van een treinstation moet voor de ‘Van Nelleknoop’ het begin van een levendig gebied met 2000 extra woningen zijn.
ProRail onderzoekt op dit moment de mogelijkheid voor een station aan de oost- óf westkant van de rivier De Schie. Met de mogelijke komst van dit nieuwe station over een jaar of tien, ziet Rotterdam kansen voor een gebied met ruimte voor wonen, werken, bedrijvigheid, maatschappelijke voorzieningen, groen en recreatie. In het gebied is er straks ruimte voor zo’n 2.000 extra woningen.
Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met de gebiedsuitwerking voor de Van Nelleknoop. De Van Nelleknoop ligt tussen het bedrijventerrein Spaanse Polder-Zuid, sportcomplex Vreelust, het Roel Langerakpark en de zone rond de Kanaalweg in Rotterdam-West.
Het toekomstige treinstation verbindt de Van Nelleknoop met de zogeheten ‘Oude Lijn’, de spoorlijn tussen Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Het station verbetert de bereikbaarheid van wijken als Spangen, Oud-Mathenesse en Bospolder-Tussendijken. De combinatie met een nieuw treinstation maakt het gebied aantrekkelijk voor het realiseren van woningen, banen, bedrijven en voorzieningen voor bijvoorbeeld onderwijs en sport.
Iconen
“In dit gebied vind je gezichtsbepalende iconen van de stad, zoals de Van Nellefabriek, het Sparta stadion en Diergaarde Blijdorp”, zegt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). “Deze iconen koesteren we, ze geven het gebied een gezicht. Met het nieuwe station, woningen en maatschappelijke voorzieningen krijgt het gebied nóg meer uitstraling.”
De Van Nelleknoop bestaat op dit moment uit losse ‘eilanden’ die van elkaar gescheiden zijn door een wirwar van wegen, treinsporen en water. Dat moet gaan veranderen. Het nieuwe station vormt in de toekomst een natuurlijk middelpunt van de Van Nelleknoop, met goede fiets- en looproutes van en naar het station en tussen de wijken, groene gebieden en allerlei voorzieningen. “We kijken ook we of we bij tunnels en bruggen meer ruimte kunnen maken voor voetgangers. Dit draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid.”
Ruimte voor sport en recreatie
In de Van Nelleknoop zijn veel sport- en recreatiemogelijkheden, zoals sportvelden, volkstuinen, scouting, educatieve tuinen en een natuurspeeltuin. In het gebied blijft veel aandacht voor sport, maar de sportvelden moeten misschien wel verhuizen maar een andere plek in de Van Nelleknoop.
Zeegers: “En we gaan kijken of we de ruimte in het gebied efficiënter kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan dubbelgebruik van sportvelden: ’s avonds en in het weekend voor verenigingen, terwijl ze overdag gebruikt kunnen worden door scholen.”
Ook voor natuurspeeltuin De Speeldernis blijft volgens de gemeente plek.
Sparta
“Sparta Rotterdam is enthousiast over de kansen die er liggen in de Van Nelleknoop”, meldt Manfred Laros, algemeen directeur van Sparta. “Het is voor ons een extra motivatie om voetbalclub Sparta Rotterdam verder te laten groeien. Nieuwe woningen en bedrijven in onze directe nabijheid zijn voor ons een kans om de recreatie- en entertainmentmogelijkheden bij Sparta uit te breiden.”
Naast gesprekken met omwonenden en Sparta zijn er ook gesprekken gevoerd met de Van Nellefabriek, Diergaarde Blijdorp en Natuurstad. Alle input heeft de gemeente waar mogelijk meegenomen in de plannen voor de Van Nelleknoop. Zo krijgen fietsers en voetgangers meer de ruimte. En onderzoekt de gemeente hoe de sportvelden ook in de nieuwe situatie goed bereikbaar kunnen blijven. Op dit moment is nog niet zeker of alle volkstuinen in het gebied op dezelfde plek kunnen blijven, naar een andere plek binnen het gebied zullen verhuizen of elders ingepast worden.
Eind 2025 wordt duidelijk of er een treinstation komt en of de west- of oostkant van de rivier De Schie in de Van Nelleknoop de voorkeur heeft. Dan wordt het zogenaamde ‘voorkeursalternatief’ bekend.