Investeren in groene longen Spaanse Polder geeft elders lucht

De gemeenteraad van Rotterdam heeft ingestemd met het herinvesteren van de eerste (voorziene) opbrengst van de grondexploitatie van de vernieuwde delen van bedrijventerrein Spaanse Polder. Van een vervuilende probleemplek met soms ietwat obscure bedrijvigheid moet het bedrijventerrein een voorbeeld voor de hele wereld worden. 

De afgelopen jaren is het industriegebied de Spaanse Polder, het grootste bedrijventerrein van Nederland,  zichtbaar verbeterd. Met succes werd en wordt gewerkt aan de aanpak van ondermijning, een groot aantal leegstaande bedrijfskavels werd ingevuld met bedrijven met meerwaarde voor gebied en stad.

Woonarken en bedrijfspanden

Zo werden 30 woonarken verplaatst naar Schiedam. Met de sloop van de bijbehorende schuurtjes leverde dit drie kleine bedrijfskavels op. Uit het voorstel van Wethouder Zeegers aan de aan de gemeentraad blijkt dat de gemeente de afgelopen jaren in het gebied 6 bedrijfswoningen, 4 sterk verouderde bedrijfspanden en drie bedrijfspanden met ongewenst gebruik aankocht voor de som van € 10,5 mln, waarbij ook de kosten à € 3,7 mln voor onder meer slopen, saneren en aanpassingen infrastructuur zijn inbegrepen. 

Vliegwiel voor investeringen

Op voorstel van het college, is de gemeenteraad akkoord gegaan met het herinvesteren van een deel van de opbrengst - € 7,5 mln-  van de grond in het gebied. Een uitzondering, want de opbrengst zou normaliter naar de algemene middelen van de gemeente gaan. 'Het inrichten van een bestemmingsreserve zorgt ervoor dat de middelen beschikbaar blijven voor de noodzakelijke (continuering van de) revitalisering van de Spaanse Polder en als vliegwiel kunnen dienen voor investeringen door partners in het gebied en door medeoverheden', aldus B & W. 

De investeringen zullen zich met name richten op het beter benutten van de schaarse ruimte voor bedrijven die afhankelijk zijn van de kwaliteiten van de Spaanse Polder - dat zijn HMC-bedrijven, bedrijven voor (stads)logistiek en watergebonden bedrijven.

1.200 bedrijven

De investeringen zijn in lijn met de gezamenlijke gebiedsvisie voor de Spaanse Polder: ‘De groene longen van de Rotterdamse economie’. Tussen nu en 2035 moet het gebied uitgroeien tot het meest groene en duurzame bedrijventerrein voor zware bedrijvigheid ter wereld. Het industriegebied is met 1.200 bedrijven en 16.000 arbeidsplaatsen van essentieel belang voor de economie van Rotterdam. Investeren in de Spaanse Polder draagt daarnaast in belangrijke mate bij aan stedelijke doelstellingen ten aanzien van energietransitie (energieopwekking, CO2 reductie en lokale energie/warmte netwerken), circulariteit en klimaatadaptatie.

Woningen elders in stad 

De Spaanse Polder is nog niet "klaar", zo schrijft Zeegers in het raadsvoorstel. 'Rotterdam ziet zich gesteld voor nieuwe opgaven, zoals o.a. verwoord in het Actieplan Bedrijfsruimte. De Spaanse Polder zal meer ruimte moeten maken voor bedrijvigheid die is aangewezen op de unieke kwaliteiten van het gebied en zich niet laat verenigen met woningbouw. (...) Tegelijkertijd is er een grote noodzaak en maatschappelijk draagvlak om te investeren in een toekomstbestendige Spaanse Polder, waarin beschikbare bedrijfsruimte beter wordt benut. Daarmee wordt ook ruimte gemaakt voor woningbouw elders in de stad.'