Stadgenoot bouwt 400 woningen in Van der Kunbuurt in Amsterdam

In de Van der Kunbuurt in Amsterdam worden 200 portiekwoningen uit de jaren ’50 gesloopt en hier komen 730 nieuwe woningen voor terug. Hiervan bouwt Stadgenoot 400 sociale huurwoningen.

De gemeente Amsterdam heeft voor het gebied Amstelstation–Amsteloever een stedenbouwkundig plan ontwikkeld waarvoor de inspraakperiode begin oktober is afgesloten. In het plan worden kansen en mogelijkheden geschetst voor het bouwen van extra woningen, voorzieningen en kantoren op vier locaties in het gebied. De Van der Kunbuurt is een van die locaties. Woningcorporatie Stadgenoot is met de bewoners van de Van der Kunbuurt (100% sociale huur) al langere tijd in gesprek over de kansen die de vernieuwing van het gebied Amstelstation–Amsteloever biedt. In een enquête hebben bewoners zich onlangs uitgesproken voor de vernieuwingsplannen. 77% van de bewoners die gestemd hebben is voor de vernieuwingsplannen van hun wijk. 

Er is nu overeenstemming tussen Stadgenoot, de bewoners, de bewonerscommissie en de gemeente Amsterdam om de nieuwbouwplannen die met buurtbewoners besproken zijn gestalte te gaan geven. Marien de Langen, bestuurder van Stadgenoot, is blij met de uitkomst: ‘Dit betekent dat we het aantal sociale huurwoningen in de buurt kunnen verdubbelen. Woningen waar in onze stad heel veel behoefte aan is.’

Gelegenheid terug te keren
Er worden 200 portiekwoningen uit de jaren ’50 gesloopt en hier komen – volgens het nog door de gemeenteraad vast te stellen stedenbouwkundig plan – 730 nieuwe woningen voor terug. Stadgenoot gaat 400 sociale huurwoningen bouwen; de overige woningen worden door marktpartijen gebouwd. Alle huurders die daarvoor in aanmerking komen krijgen de gelegenheid om terug te keren in de wijk. Al in 2018 werd een eerste bewonersenquête gehouden. Op basis daarvan is besloten dat de woningen aan de Weesperzijde blijven staan. Met bewoners is toen de afspraak gemaakt dat er een tweede enquête zou komen en dat alleen bij minimaal 70% van de stemmen de nieuwbouwplannen doorgezet zouden worden. Na de recente enquête is dus duidelijk geworden dat de overige vijf blokken aan de Van der Kunstraat, Goudriaanstraat en de Mr. Treublaan gesloopt gaan worden.

Begin sloop in 2024
Het volledig uitwerken van de plannen gaat – zoals gebruikelijk in dit soort trajecten – nog de nodige tijd kosten. De verwachting is dat in 2024 kan worden begonnen met de sloop. Vervolgens gaat de nieuwbouw ongeveer 1,5 jaar in beslag nemen. Met een meedenkgroep van ongeveer 30 bewoners is voorafgaand aan de enquête geïnventariseerd wat de wensen zijn voor de ontwikkeling van de wijk. Op basis daarvan heeft bureau ANA Architecten twee voorbeelden uitgewerkt voor hoe de nieuwe buurt er uit kan gaan zien. Aspecten waar de bewoners veel belang aan hechten zijn: veel groen, veel daglicht in de woning, behoud van kleinschaligheid, energiezuinigere woningen, betere bescherming tegen geluid en trillingen, meer wooncomfort en veiligheid. De uitgewerkte voorbeelden zijn getoetst en passen binnen het stedenbouwkundig plan van de gemeente en de plannen van Stadgenoot. Bij de verdere uitwerking van de plannen worden de huidige bewoners van de buurt weer betrokken.