Special leegstandbeheer 2020: Profielen

De profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde

Door Lucas Ligtenberg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2020

5Huizen Vastgoed & Leegstandbeheer
5Huizen Leegstandbeheer heeft een decennium ervaring met leegstaand vastgoed door heel Nederland. De onderneming biedt tijdelijke oplossingen tegen alle mogelijke leegstandrisico’s door het plaatsen van startende ondernemers, kunstenaars of bewoners. De leegstandbeheerder houdt kantoor op Hellingweg 96H in Den Haag en beheert meerdere panden in Delft en omgeving. 5Huizen is mede-eigenaar van het Jaagpad 1 te Rijswijk, waar na een transformatie 100 internationale studenten van de TU Delft wonen. De onderneming is tevens verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille van familie Vijfhuizen. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Miloeda Vijfhuizen, die daarvoor als algemeen manager bij Bewaakt & Bewoond werkte.

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc, dat gevestigd is in Den Haag, is al sinds 1990 actief op het gebied van bestrijding van leegstandrisico’s en biedt leegstandbeheer met landelijke dekking en tegelijk regionale expertise. In de beheerportefeuille zitten veel woningen en kantoor- en bedrijfsruimten, maar ook bijzondere panden, zoals een gymzaal in Spijk, een winkel in Helmond en woonschepen in Utrecht. In ruim een kwart eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste leegstandbeheerders van Nederland, met 10 vestigingen verspreid over het land. Ruim drie jaar geleden werd Claudia Duinisveld, sinds 1998 in dienst bij Ad Hoc, benoemd tot directeur. De leegstandbeheerder ondersteunt mensen die zich actief willen inzetten voor hun wijk en levert een bijdrage aan het sociaal maatschappelijk beheer van vooral herstructureringsgebieden. Voor zorginstellingen zoekt het bedrijf tijdelijke gebruikers om de risico’s van (deel)leegstand te beperken en met het concept Ad Hoc Pop-Up Shop wil het de winkelgebieden levendig houden.

Alvast
Alvast is gevestigd in Rotterdam, maar heeft regiokantoren in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Tiel. Het heeft daarmee dan ook een landelijke dekking. Alvast is een snelgroeiende leegstandbeheerder, die onlangs zijn twintigjarige jubileum vierde, en is opgericht door Jan Hein Koetsier en Paul Jeekel. Directeur is tegenwoordig Richard de Bruijn, die voorheen manager was van de regio’s Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Alvast biedt oplossingen in antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur. Alvast bracht vorig jaar een ondernemer onder in Arnhem, die een winkel begon die werd geopend door burgemeester Marcouch. In Meppel en Velp is Alvast betrokken bij de huisvesting van internationale studenten. En Radio Mighty Botai, een radiostation dat zich richt op de Surinaamse gemeenschap, vond in Amsterdam-Oost een tijdelijk onderkomen dankzij Alvast.

Bewaakt & Bewoond
Bewaakt & Bewoond is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in leegstandbeheer en werd in 1997 opgericht door de eigenaar Jan Kees Alblas. Het kan gaan om woningen, appartementen of een kantorencomplex. Bewaakt & Bewoond heeft ook bijzondere objecten in tijdelijk beheer, zoals voormalige theaters en bioscopen, maar ook loodsen en kerken. Vanuit Den Haag opereert de onderneming in heel Nederland, met onder andere het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers als opdrachtgevers. Op de website prijkt het Pieter Baan Centrum als een van de objecten onder beheer. Een bijzonder project in beheer is De Vrije Wolf, een voormalig gevangeniscomplex uit 1856 in de Utrechtse binnenstad.

Camelot
Camelot Leegstandbeheer is onderdeel van de Camelot Europe Groep. De organisatie is opgericht door ceo Joost van Gestel en is al sinds de jaren ’90 actief. Met 20 vestigingen in 9 Europese landen, waarvan 4 in Nederland, realiseert het bedrijf sinds 1993 betaalbare huisvesting door het beheren, bewaken en ontwikkelen van vastgoed voor derden of in eigen beheer. Camelot telt ongeveer 250 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven en Bob de Vilder is director of business development van onder andere het Nederlandse team. Sinds eind oktober 2019 werkt Camelot volgens de nieuwe NEN 8025-norm. Inspecteurs controleren of panden voldoen aan het minimaal maatschappelijk aanvaardbare veiligheidsniveau. Camelot Europe heeft een beheerportefeuille van ruim 5000 verhuureenheden en 12.000 antikraakunits. Het bedrijf is allang geen antikraakbedrijf pur sang meer, maar bestaat inmiddels uit drie verschillende business units: Camelot Leegstand- en Vastgoedbeheer, WatchTower Security Solutions, dat bouwplaatsen beschermt met mobiele camerabeveiliging, en B-Right Urban Living, specialist in binnenstadsontwikkeling van micro-living projecten (voor studenten en starterswoningen).

De Kabath Vastgoedbeheer
De Kabath Vastgoedbeheer (DKBV) is in 1991 door Jan Geelen-de Kabath opgericht in Amsterdam met als doelstelling vastgoedeigenaren te ontzien bij de lasten en zorgen van leegstaand vastgoed. De leegstandbeheerder verhuisde dit jaar van Arnhem naar Apeldoorn, maar is actief in alle provincies en werkt voor (semi)overheden en beleggers. Sinds 2018 is Joost Hamming directeur–eigenaar. Met een team van 12 collega’s biedt hij diensten als tijdelijke verhuur, juridische dienstverlening, onderhoud en controle, commerciële verhuur en verhuur op basis van de leegstandwet. De Kabath heeft onder meer de voormalige gevangenis De Kruisberg, voorheen een oud landgoed, in Doetinchem in beheer.

De Vastgoedbeschermer
De Vastgoedbeschermer, gevestigd in Leerdam, is specialist in tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten. Het bedrijf beschermt de meest uiteenlopende panden, van een showroom tot een café en van een woning tot een kantorencomplex, zoals in Nieuwegein, Den Haag en Breda. De Vastgoedbeschermer biedt ook diensten als energiemanagement en facilitair beheer. Aan het roer staat Jeroen van de Coolwijk, die ruim 17 jaar geleden zijn onderneming begon. Sinds november 2017 heeft hij Dennis van Roon als operationeel manager aan zijn zijde. Met het team beheren zij leegstaand vastgoed in heel Nederland.

Gapph
Gapph Vastgoedbeheer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste leegstand- en vastgoedbeheerders van Europa. Het bedrijf telt 80 medewerkers, die opereren vanuit zeven locaties in Nederland, één in België (Interim Vastgoedbeheer) en twee kantoren in het Verenigd Koninkrijk (onder de naam Dex Property Management). Het hoofdkantoor van Gapph, opgericht door Johan van Haaster in 2013, is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Johan van Haaster, Jeroen Fanchamps en Matthias van Klaveren vormen samen met Victor Plattel (directeur België) de directie. Het dienstenpakket van Gapph is de afgelopen jaren verder uitgebreid en beweegt mee met de ontwikkelingen in de markt, van het beheren en leefbaar houden van een woonwijk, het risicodragend exploiteren van (zorg)vastgoed, tot het realiseren van sociale co-living projecten. Zo wonen in een voormalige zorginstelling in Amersfoort ca 75 jongeren samen met jongeren met een lichte zorgvraag volgens het co-living principe. Gapph verzorgt tevens de verhuur van de 80 nieuwe appartementen in de Mariënburg Campus in Den Bosch, waar ook de Jheronimus Academy of Data Science gevestigd is, maar ook van ca 200 werkruimtes in gebouw Plan-B in Eindhoven. In december 2020 werd bekend dat Gapph de Europese aanbesteding van de Wageningen University & Research heeft gewonnen voor de verhuur en het (sociaal) beheer van 96 studenteneenheden in gebouw Computechnion op de campus. Gapph huurt dit getransformeerde kantoorgebouw risicodragend aan en ontzorgt de opdrachtgever zodoende volledig. Daarnaast werd in december 2020 bekend dat Gapph de verhuur van 200 woningen per jaar in Amsterdam gaat verzorgen voor de huisvesting van 400 economisch daklozen, in opdracht van 4 Amsterdamse woningcorporaties en de Regenboog Groep.

HOD Leegstandbeheer
HOD Nederland, onderdeel van de Facilicom Services Group, is ooit vanuit Groningen gestart als een van de eerste professionele antikraakbedrijven in Nederland. HOD staat voor Huis Oppas Dienst Nederland. Vanwege de toenemende vraag naar leegstandbeheer is het bedrijf in de jaren ’80 verhuisd naar Utrecht en in 1994 werd Facilicom partner. Mede daardoor kon HOD zich ontwikkelen tot een landelijke organisatie met een breed pakket aan diensten en een omvangrijke lijst opdrachtgevers. Zo heeft HOD onder andere het hoofdgebouw (KMAR) van de Koninklijke Marechaussee in Baarn in beheer voor verhuur van werkruimtes en een paar woningen op het terrein. Toevallig ook in Baarn beheert HOD een pand dat getransformeerd wordt naar appartementen, Villa Parkwijk. HOD telt 17 medewerkers, met sinds jaar en dag Freek Ossendrijver als directeur en Laurens Mondelaers als adjunct.

Interveste Beheer
Antikraak en leegstandbeheer, dat is wat Interveste uit ’s-Hertogenbosch doet. De leegstandbeheerder met ongeveer 20 medewerkers heeft veel vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten onder zijn hoede. Zoekers kunnen terecht in een werkruimte in Delft of Waalwijk. Interveste beheert daarnaast woningen in zo ongeveer alle provincies van Nederland. Er zijn regiokantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Zwolle. Opdrachtgevers zijn onder andere Zorggroep Maas en Waal, corporaties Ymere, Woonbron en Vidomes, gemeente ’s-Hertogenbosch en het Rijksvastgoedbedrijf.

Livable
Livable is actief in de regio Rotterdam en sinds drie jaar ook in Amsterdam. Het bedrijf beheert of beheerde woningen van onder meer corporatie Trivire uit Dordrecht, Woonplus Schiedam, Maasdelta, Laurens, Woonzorg Nederland (de Marckenburg in Spijkenisse) en van de zorgorganisaties Florence en Argos Zorggroep. Een project waar Livable bij betrokken is, is de Schaloenstraat in Moerwijk in Den Haag, waarvoor Livable als verhuurder optreedt. Livable werd in 2011 opgericht door Dennis Cleef en sloot zich een jaar later aan bij het KLB-keurmerk. Carmen Salomons is directeur. Livable wil sociale en economische doelstellingen verbinden en zo bijdragen aan de kwaliteit van het publieke domein. Het hielp de gemeente Nissewaard om een oud leegstaand zorgcentrum in Spijkenisse tot ‘kansenfabriek’ om te bouwen. Hier werden startende ondernemers, net afgestudeerden en jonge vergunninghouders gehuisvest. Bewoners deden vrijwilligerswerk om de gemeenschapszin te bevorderen. Ook processen op het vlak van herbestemming, herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed pakt Livable op.

Maximus Vastgoedbeheer
In Maastricht is Maximus Vastgoedbeheer gevestigd. Het bedrijf beheert woningen, tijdelijke ateliers en werkruimten, voornamelijk in Zuid-Limburg. Zo is er aanbod van woningen in Kerkrade en Roermond, werkruimte in Elsloo en wonen in een sportkantine in Maastricht. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. Maximus is in 2010 opgericht in Sittard en het team bestaat nu in totaal uit 12 mensen, onder wie bestuurders Tom Visschers, Jeroen Hermans en Patrick Hermans. In mei 2019 is Maximus verhuisd naar een nieuw pand aan de Symphoniesingel.
Samen met stichting Ipal won Maximus in juni 2019 de aanbesteding van vastgoedbeheer door de gemeente Maastricht. Andere opdrachtgevers zijn onder meer corporaties Wonen Limburg, Weller, ZO Wonen en Servatius, de gemeenten Voerendaal en Sittard-Geleen, Ballast Nedam en Bouwbedrijven Jongen.

Prevenda
Prevenda is een allround vastgoedonderneming, actief in Nederland en België, met disciplines op het gebied van leegstandbeheer, (tijdelijke) verhuur en makelaardij en taxaties. Het Nederlandse kantoor staat in Oss en het Belgische in Turnhout. Ron Ruijs en Angelo van Schaijk zijn beiden eigenaar van Prevenda, dat sinds 2016 in het bezit is van het KLB-keurmerk. Zij hebben de onderneming in 2010 opgericht. Het team bestaat inmiddels uit 17 mensen. Bijzondere objecten in de beheerportefeuille zijn twee kastelen in België. Verder doet Prevenda onder meer het beheer van schoolgebouwen in Oisterwijk en Oss en een kerk in Utrecht.

Totalus
Totalus, nieuwkomer op de lijst, profileert zichzelf als een huisvester en heeft ‘voor ieder vastgoedproject een passende oplossing’. Het bedrijf doet onderhoud, beheer, beveiliging en verhuur van panden in de regio Westland en Rotterdam. Totalus maakt daarbij onderscheid tussen verhuur en antikraak, hoewel dat in de praktijk meestal neerkomt op hetzelfde: tijdelijke bewoning tot een nieuwe gebruiker is gevonden of het pand zijn volgende geplande fase ingaat. Op de site staan onder antikraak maar liefst drie schoolgebouwen (twee in Monster, één in Wateringen), alsmede het voormalige gemeentehuis in ’s-Gravenzande en een woning in het centrum van Poeldijk.

Villex
Villex Vastgoedbescherming is gespecialiseerd in leegstandbeheer, zowel van woningen als van gebouwen met een andere functie. Villex verkoopt en transformeert ook vastgoed. Directeur–eigenaar Rob Olivier startte zijn onderneming in 2001 en sindsdien is de personele omvang gegroeid naar 40 medewerkers. Het bedrijf heeft drie vestigingen (Barendrecht, Haarlem en Middelburg). Eerder deze maand was er een aanbod van 62 werkruimtes op de site te zien, waarvan het overgrote deel in de Randstad. Voorbeelden van projecten zijn circa 110 statushouders die door Villex worden gehuisvest in samenwerking met de gemeente Bloemendaal. Zij verblijven maximaal 3 jaar in de gebouwen op landgoed Denneheuvel. Het plaatsen van de statushouders gebeurt gefaseerd; elke maand zullen er ongeveer 20 personen worden geplaatst tot de maximale bezetting is behaald. Sinds begin april huisvest Villex jongeren in het Stadsbouwhuis in Leiden, een voormalig gebouw van de gemeente en het UWV. Villex won vorig jaar de aanbesteding om het gebouw te mogen transformeren. Het bedrijf mag onder meer de gemeenten Bloemendaal, Nunspeet en Haarlemmermeer, de corporaties De Sleutels en Trivire en WVO Zorg tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villex biedt kantoorruimte, ateliers, bedrijfsruimte en sportruimtes en levert diensten op het gebied van antikraak, tijdelijke verhuur en transformatie.

VoorkomLeegstand
VoorkomLeegstand is gespecialiseerd in het leegstandbeheer van zeer diverse panden en projecten, van woningen, kantoren en schoolgebouwen tot kastelen. De leegstandbeheerder werkt voornamelijk samen met woningcorporaties, gemeenten en investeerders. Vorig jaar kreeg het bedrijf een grote opdracht voor het beheer van 160 woningen in Rijen-Zuid. In de buurt daarvan, in Goirle, staat ook het klooster Sancta Theresia waarvoor VKL het tijdelijke beheer van 10 woonruimtes op zich heeft genomen. Het bedrijf bestaat uit directeur–oprichter Bastiaan Koetsveld en acht teamleden. De onderneming van Koetsveld begon in Gorinchem in 2007, maar zetelt al sinds 2009 in Rotterdam en heeft zich in 2011 aangesloten bij KLB. Opdrachtgevers zijn onder meer Bergopwaarts, Woonstede, de gemeente Leiden en de gemeente Zevenaar. VoorkomLeegstand biedt ruimtes aan met tijdelijke huurcontracten (leegstandwet) of bruikleenovereenkomsten (antikraak). Dit doet het bedrijf onder andere in leegstaande scholen in Heel, Renkum en Moerkapelle.

VPS
VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer en -beveiliging, voor alle types leegstaand vastgoed, bouwterreinen en ontwikkellocaties. Via het ondernemersnetwerk YoungStartup worden werkruimtes verhuurd aan startende ondernemers. Inmiddels zijn hierbij meer dan 20.000 leden aangesloten. VPS Nederland maakt deel uit van VPS Group, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft en zich Europees marktleider op het gebied van beheer, onderhoud en beveiliging van leegstaand onroerend goed noemt. VPS beheert meer dan 30.000 objecten en heeft ruim 1800 medewerkers in dienst. In Nederland werken ruim 60 medewerkers vanuit 10 regio-kantoren, onder leiding van bestuursvoorzitter Norman Klein en algemeen directeur Jeroen van der Poel. Bijzondere projecten zijn Fort Isabella in Vught (een voormalig kazerneterrein), revalidatiecentrum De Trappenberg bij Huizen en Futuredome in Breda, een voormalige gevangenis die eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf.

Zwerfkei
Een van de oudste leegstandbeheerders is Zwerfkei Tijdelijk Beheer in Amsterdam. Het bedrijf is in 1980 opgericht door voormalig makelaar Eyk Backer, die tot op heden de leiding heeft. De destijds 27-jarige Backer kwam op het idee om leegstaande panden die hij in de verkoop had, tijdelijk te laten bewonen tegen betaling van gas, licht en water. Er was meteen animo voor, en collega-makelaars wisten hem te vinden. Dat was de kick-off voor antikraak en tijdelijke bewoning of gebruik. Zwerfkei heeft een kantoor aan de Stadionweg in Amsterdam, waar een team van zes mensen uiteenlopende gebouwen in de regio Amsterdam onder zijn hoede heeft. Tot 2002 hield Backer kantoor aan het Westeinde in de binnenstad. Backer was in 2009 medeoprichter van de Vereniging van Leegstandbeheerders (VLBN) en in 2010 van het Keurmerk Leegstandbeheer (KLB). Backer is ook bestuurslid en penningmeester van de VLBN geweest. Anders dan veel andere beheerders prijst Zwerfkei zijn ruimtes in bedekte termen aan, want krakers kijken mee! Maar het hele scala van woningen die op termijn worden gesloopt, kantoren en bedrijfsruimte is ook bij Zwerfkei te vinden. Op de Facebookpagina van Zwerfkei komt een café in Zaandam voorbij dat door de tijdelijke gebruiker is omgebouwd tot fotostudio.

Laatste nieuws

Evenementen