Somerset en Bohemen gaan op bedrijventerrein Lijndenhof in Badhoevedorp de City Logistics Innovation Campus (Clic) ontwikkelen. Het moet een plek worden voor innovatieve stadslogistiek en vergt in totaal een investering van € 250 mln.
Clic komt op een 120.000 m² groot gebied op bedrijventerrein Lijndenhof in de gemeente Haarlemmermeer. Het is direct gelegen aan de A9 bij Badhoevedorp, op steenworp afstand van de luchthaven Schiphol en Amsterdam. Door de omlegging van de A9, een project van Bohemen, is dit gebied beschikbaar gekomen. Somerset is investeerder in logistiek vastgoed.
Het doel van Clic is de leefbaarheid in de steden verbeteren door minder uitstoot, minder geluidsoverlast, minder voertuigbewegingen door het bundelen van goederenstromen, snellere bezorging en minder opstoppingen.
Om tot innovatie te komen moeten alle partijen in de keten vanaf de bron samenwerken. Clic faciliteert deze innovatie vanaf de logistieke hotspot in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Bedrijven uit verschillende sectoren, kennisinstellingen, onderwijs en overheden kunnen er gezamenlijk werken aan projecten. Clic biedt de ruimte om de gehele innovatiecyclus te doorlopen: van idee tot concept tot realisatie. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer hebben groen licht gegeven voor de ontwikkeling van deze nieuwe logistieke hotspot.
De logistieke hubs zijn flexibel in maat, hoogte en inrichting, met een vloeroppervlakte van 500 tot 2000 m2 per unit. Doordat units op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, kan aan elke behoefte worden voldaan. Ook de bedrijfsruimtes op Clic zijn flexibel in te richten door bedrijven die logistieke stromen afhandelen en behoefte hebben aan specifieke ruimte op maat. Deze gebouwen zijn modulair en kunnen ruimte bieden aan bijvoorbeeld een keuken, laboratorium, werkplaats of een bedrijf uit de maakindustrie.
Zo wordt Clic de broedplaats en testlocatie van tientallen uiteenlopende organisaties. Van foodbedrijven, technische serviceverleners of bezorgspecialisten, tot eigentijdse platformbedrijven. En van aan de keten gelieerde bedrijven uit diverse sectoren (zoals automobiel, ict, energie of maakindustrie) tot kennis- en onderwijsinstellingen. De realisatie van Clic is volgens de initiatiefnemers dan ook een reactie op de vraag uit de markt. Dagelijks bevinden zich 25.000 bestelauto’s en 6.000 vrachtauto’s binnen de A10 Ring Amsterdam en dit aantal groeit nog steeds. De steden schreeuwen om oplossingen voor de logistieke problemen.