Sloop-nieuwbouw voor 3 iconische flats Hardenberg

Vanuit de lucht zien de flats aan het Spaanskamp in Hardenberg er uit als drie keurig parallel geplaatste r'en, waarbij de woongebouwen niet staan voor reinheid, rust en regelmaat, maar voor sociale huurwonignen uit begin jaren 60. Woningcorporatie Vechtdal uit Hardenberg kiest vanwege gebrek aan verduurzamingsperspectief voor sloop van de drie 'iconische' flats. 

Woningcorporatie Vechtdal Wonen heeft aangekondigd een een omvangrijk vernieuwingsproject in het gebied Spaanskamp/Rustenbergherstraat in Hardenberg te gaan starten. Daarbij worden de drie Spaanskampflats gesloopt. In totaal gaat het om zo'n 120 woningen en algemene ruimten, zo leert het Kadaster. 

Efficiënte renovatie niet haalbaar

Na een grondig onderzoek naar renovatie- en nieuwbouwmogelijkheden is gebleken dat het niet haalbaar is om de drie flats, gebouwd in de jaren 60, efficiënt te renoveren. Het renoveren van de flats kost veel geld en de woningen voldoen daarmee nog steeds niet aan de eisen voor de toekomst.

Vechtdal acht het verstandiger om alle drie de flats  te slopen en om nieuwe woningen op deze plek te bouwen. De sloop en nieuwbouw is opgedeeld in drie fases. 'We gaan de flats niet tegelijkertijd slopen. Door het op te splitsen in drie fases, geven we alle bewoners de ruimte om te verhuizen. Dit kan naar een nieuw appartement op deze locatie, of naar een woning in een ander gebied', aldus Gabriël Kaplan, manager Vastgoed en Bedrijfsvoering bij Vechtdal Wonen, toe. Voor de betrokken bewoners is een sociaal plan opgesteld. Zij worden begeleid en ondersteund bij het vinden van een andere woning. 

Eind 2025 start sloop eerste flat

De eerste flat wordt eind 2025 gesloopt. Dit is de flat die het dichtst bij de Europaweg staat. Na voltooiing van de nieuwbouw op deze locatie zal de sloop van de flat aan de Rustenbergherstraat volgen, gevolgd door de sloop van de middelste flat. Deze volgorde is gekozen vanwege het ketelhuis dat zich in de middelste flat bevindt en verantwoordelijk is voor de verwarming van alle flats. De verwachting is dat eind 2029 het totale gebied gereed is.