Slechts een op tien huurders kan gemiddelde koopwoning financieren

De koopwoningmarkt is ontoegankelijk voor huurders, blijkt uit berekeningen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In het jongste nummer van ESB rekenen Walter Stortelder en Niklas Nordman voor dat een eigen woning slechts voor een kleine groep huurders bereikbaar is. Nederland telt 3,4 mln huishoudens die een woning huren, zo’n 43% van de totale huishoudenspopulatie. Voor huishoudens met een huurwoning lag in 2022 het mediane besteedbaar inkomen op € 24.500, terwijl dat voor huishoudens met een eigen woning € 57.600 was; een verschil van bijna 58%. Daarnaast hebben huurders gemiddeld € 27.000 aan bank-, spaar- en beleggingstegoeden. Terwijl volgens het CBS de tegoeden van woningeigenaren meer dan een ton bedragen.

Om de gemiddelde woningwaarde van € 436.000 volledig te kunnen financieren, is volgens de normen van het Nibud een jaarlijks bruto-inkomen van € 94.000 nodig. Dit bedrag laat zich grofweg vertalen in een besteedbaar huishoudensinkomen van € 57.000. Een dergelijk inkomen werd in 2022 door minder dan een derde van alle huishoudens gehaald. Voor huishoudens met een huurwoning bedroeg dat 9%, terwijl dat voor de eigenwoningbezitters 51% bedroeg.

Met het huidige prijsniveau – in augustus bereikte de prijsindex een recordniveau- lijkt de eigen woning daarmee voor slechts een kleine groep huishoudens bereikbaar. Heel anders is de positie van doorstromers. Zij hebben gezien hun ruimere financiële bezittingen en de opgebouwde overwaarde, ruime mogelijkheden om de volgende stap op de woningmarkt te zetten.

img
Redacteur
Profiel