Schakel & Schrale transformeert monumentaal gebouwencomplex tot 73 appartementen

BAM-onderdeel Schakel & Schrale heeft opdracht gekregen voor de restauratie van een rijksmonumentaal gebouwencomplex aan de Jansstraat in Haarlem.

De gebouwen – bestaande uit een vleugel aan de Jansstraat, een archiefgebouw en een tuinhuis – krijgen een woonbestemming met in totaal 73 huurappartementen. Schakel & Schrale, restauratiespecialist van BAM, is inmiddels gestart met de werkzaamheden en rondt deze volgens planning in 2021 af.

Het gebouwencomplex kent een rijke historie. Begin zestiende eeuw stonden er op het perceel kloostergebouwen, die door de eeuwen heen deels werden gesloopt of een andere bestemming kregen. Sinds de achttiende eeuw heeft het complex achtereenvolgens dienst gedaan als gemeentehuis, gouvernement van Holland, provinciehuis, rijksarchiefdepot en kantongerecht. Er zijn nog enkele zeer waardevolle oude interieuronderdelen bewaard gebleven, zoals een houten plafond met zeventiende-eeuwse beschildering en een rijk gesneden en van schilderwerk voorziene schouw en deuromlijsting. 

Het ontwerp is van Heiko Hulsker Architecten. De totale vloeroppervlakte bedraagt circa 3900 m².