Savills: Woningen vormen een kwart van wereldwijd beleggingsvolume in vastgoed

Woningbeleggingen, waaronder meergezinswoningen, studentenhuisvesting en seniorenwoningen, waren in de eerste drie kwartalen van 2020 goed voor 27% van de alle vastgoedinvesteringen wereldwijd.

Uit het vandaag gepubliceerde Savills Global Living rapport blijkt dat dit percentage tien jaar geleden nog op 16% lag. Uit het onderzoek blijkt ook dat het geïnvesteerde kapitaal afkomstig uit fondsen de afgelopen vier jaar met 60% is gestegen, van $ 16,4 miljard in 2016 tot $ 26,3 miljard in 2020 (bron: Preqin).

De veerkracht en de sterke fundamenten van de sector blijven ook in de huidige uitdagende macro-omgeving overeind. Demografische trends en het gebrek aan betaalbare woningen blijven de vraag naar huurwoningen stimuleren. Hierdoor is het investeringsvolume in de eerste drie kwartalen van 2020 vergeleken met dezelfde periode vorige jaar, ‘slechts’ gedaald met 31%. Bij andere sectoren, kantoren (- 37%) en retail (- 38%) was deze daling veel groter. Alleen de logistieke sector deed het beter, met een daling van 16%. Hierbij moet worden opgemerkt dat 2019 überhaupt een recordjaar was, met maar liefst $ 297 miljard aan investeringsvolume in vastgoed.

Bas Wilberts, Head of Residential and Hotel Investment bij Savills in Nederland, legt uit: ‘Ondanks de onzekerheid als gevolg van Covid-19, heeft de woningbeleggingsmarkt dit jaar beter standgehouden dan andere sectoren. De investeringsactiviteit werd grotendeels gedreven door verschuiving van focus naar de sub sectoren een- en meergezinswoningen, zorg en studentenhuisvesting.’

Het rapport toont tevens aan dat grensoverschrijdende investeringen in woningen zijn toegenomen. Op dit moment ligt het totaal op $ 46 miljard (Q4 2019 – Q3 2020), goed voor 22% van de totale woningbeleggingen. Dit aandeel ligt hoger dan enkele jaren terug, in 2014 was 14% van de investeringen van internationale afkomst. Woningbeleggingen zijn in Nederland sinds decennia een gevestigde beleggingscategorie dankzij de pensioen- en verzekeringsfondsen, maar wereldwijd is het op veel plekken nog een opkomend fenomeen, zeker in aard en omvang.

Uit gegevens van Savills blijkt dat Duitsland, met €15,6 miljard aan transacties in 2020, wederom de grootste markt voor woningbeleggingen van Europa is.