Ruim 51.000 woningen erbij dankzij woningbouwimpuls

Minister Ollongren heeft de eerste 27 woningbouwprojecten bekendgemaakt die een financiële bijdrage krijgen vanuit de Woningbouwimpuls.

Door een investering van 290 mln van het Rijk kunnen 51.000 woningen worden gerealiseerd. Gemeenten en provincies dragen 331 mln euro bij om het financieel tekort op te lossen. De woningen zijn volgens het ministerie betaalbaarder of er komen er meer dan oorspronkelijk gepland. De bouw van het merendeel van de projecten start al in 2021.

Minister Ollongren is blij met de uitkomst van de zogeheten Woningbouwimpuls. “Ruim 51.000 woningen erbij is een stevige bijdrage om het woningtekort in te lopen. Om starters en mensen met lagere inkomens meer kansen op de woningmarkt te geven moeten er sneller en meer betaalbare woningen gebouwd worden. En dit is nog maar een eerste deel van de toewijzingen die ik ga doen.”

Van de ruim 50.000 woningen die gebouwd gaan worden, valt 65%in de categorie betaalbaar. Dit zijn woningen bedoeld voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Veel projecten hebben daarnaast speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. De projecten zijn verdeeld over het land, waarbij 21 projecten zich bevinden in de woondealregio’s met projecten in onder andere Den Haag, Utrecht en Arnhem/Nijmegen. Daarnaast krijgen projecten in Alkmaar, Breda, Deventer, Enschede, Harderwijk, Zaandam en Hoorn een bijdrage uit de woningbouwimpuls. Zo wordt in Rijswijk een verouderd winkelcentrum getransformeerd tot woon-werklocatie met 1.400 woningen. In het stationsgebied van Nijmegen worden 670 huizen bijgebouwd en in Eindhoven gaat het om een project met 700 tijdelijke woningen.

img
Redacteur
Profiel