Emissieloos bouwen is een stuk problematischer nu elektriciteit door de netcongestie niet altijd beschikbaar is. In Hoek van Holland wordt gebruik gemaakt van de stroom van de metro om toch duurzaam aan de slag te kunnen.
Bij de herinrichting van het voormalig Vafamilterrein tot natuurgebied wordt gebruik gemaakt van elektriciteit uit de bovenleiding van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET dat de metroijn van Rotterdam naar Hoek van Holland Strand exploiteert. Mobiele werktuigen op de bouwplaats kunnen dankzij de elektriciteit van het RET-netwerk worden geladen.
Kampeerterrein voor militairen
De gemeente Rotterdam gaf opdracht voor de herinrichting van het voormalig terrein voor militairen. Jarenlang was het 3 hectare grote gebied in bezit van het Rijk en deed het dienst als kampeerterrein voor militaire families. Sinds 2021 is het terrein, gelegen tussen de Vinetaduin en de Hoekse Bosjes, overgedragen aan het Zuid-Hollands Landschap.
Jos Bisschops, directeur van Zuid-Hollands Landschap: “In natuurgebieden zoals dit, grenzend aan Natura 2000-gebieden, is emissieloos werken een belangrijke stap in het beschermen van kwetsbare ecosystemen en het terugdringen van stikstofuitstoot. Wij zijn trots dat deze pilot juist in ons gebied van start gaat en zien dit als een eerste stap richting een toekomst waarin emissieloos bouwen en werken de norm wordt.”
Langste verlengsnoer
Sinds de RET vorig jaar een vergunning kreeg voor het leveren van stroom aan andere partijen, is het de eerste keer dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Het project in Hoek van Holland, een samenwerking van de Gemeente Rotterdam, RET en het Het Zuid-Hollands Landschap, is daarmee het eerste project in Nederland dat door deze stroom voor een groot deel emissieloos, zonder uitstoot van schadelijke stoffen, kan worden uitgevoerd.
Linda Boot, directeur van RET: 'De RET is de eerste ov-partij in Nederland en zover wij weten zelfs in Europa, die een vergunning heeft gekregen om stroom te leveren aan anderen. Doordat onze voertuigen – zoals de tram en metro – niet altijd alle beschikbare stroom verbruiken, is er vaak capaciteit op het elektriciteitsnet over. In feite is ons bovenleidingnetwerk het langste verlengsnoer van Rotterdam. Dit biedt enorm veel mogelijkheden en de RET kan hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de netcongestie.'
Laadpleinen
Het aansluiten van werkmaterieel op het energienet van de RET is nog maar het begin. De samenwerking tussen RET en Rotterdam breidt zich de komende jaren uit. Op het gebruikelijke elektriciteitsnet is het door netcongestie niet altijd meer mogelijk om nieuwe aansluitingen te krijgen, maar aansluiten op het RET-net kan nog wel. Dit kan voor een aantal projecten die stil dreigen te vallen door netcongestie een oplossing zijn. Daarbij ligt de focus op duurzame mobiliteit. De ambitie is om laadpleinen voor groot- en kleinverbruik aan te sluiten. En hiermee ook stappen te zetten richting uitstootvrije mobiliteit.