Rotterdam krijgt zijn eigen High LIne

Op het spoorwegviaduct van de voormalige Hofpleinspoorlijn in Rotterdam komt het langste dakpark van Nederland te liggen. Het park wordt niet veel korter dan een beroemde evenknie in New York: De High Line. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 24 november 2023

In 1908 werden Rotterdam en Scheveningen per spoor aan elkaar verbonden. Bijna een eeuw lang reden er treinen over de Hofbogen, het spoorviaduct van 1,9 kilometer in Rotterdam-Noord. In 2006 nam een aantal Rotterdamse corporaties, waaronder het later noodlijdende Vestia, het verhoogde spoor over van de NS/ProRail met als doel de bedrijfsruimtes in de bogen een tweede leven te geven.

Die deal betrof alleen de ruim 13.500 m2 aan bedijfsruimten en het stationsgebouw van het voormalige station Hofplein. Voor de inrichting van het de rest van het tracé als openbare ruimte zijn er dan alleen nog vage plannen. Wel krijgt het voormalige station Hofplein al snel een daktuin -het Luchtpark- voor evenmenten. 

In 2019 verlost Dudok Real Estate de corporaties van hun niet-DAEB bezit. Voor € 17,75 miljoen, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Dudok wil het luchtspoor aantrekkelijker maken, onder meer door er nieuwe horeca aan toe te voegen en vindt daarbij de gemeente aan zijn zijde dat het Luchtpark over het hele Hofpleintraject wil doortrekken.

High Line New York

Daarmee volgt Rotterdam het voorbeeld van de de High Line in New York, een dakpark van 2,3 kilometer op een voormalig spoortraject aan de westkant van Manhattan. Dit park slingert tussen de hoogbouw en het herkenbare stratenpatroon van New York en biedt behalve een groen verblijfsgebied ook een kijkje op kunst en bijzondere architectuur van onder meer Thomas Heatherwick en wijlen Zaha Hadid. 

Met een lengte van twee kilometer moeten de Hofbogen het langste dakpark van Nederland worden. Vorige week was het definitieve ontwerp van het Hofbogenpark klaar. Het ontwerp van het park, gemaakt door De Urbanisten samen met onder meer DS landschapsarchitecten en De Dakdokters. eert de voormalige spoorlijn. Het wandelpad met twee stalen strips en bielzen verwijst naar de oude spoorrails.

Van stadsleven naar stromend water

Net als bij een treinreis verandert het landschap tijdens de bijan twee kilometer lange toekomstige  wandeling over de Hofbogen. Bij het voormaligen  Station Hofplein staat de gezellige drukte van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap een rustiger karakter met stromend water. Omdat wereldwijd de diversiteit aan planten en dieren onder druk staat is bij het ontwerp veel aandacht gegeven aan welke planten er komen. En aan het maken van een leefgebied voor dieren. Zoals bijen, vlinders, padden, vleermuizen, vogels en egels. Voor kleine dieren komen er speciale opgangen zodat zij het dak op en af kunnen.

En de ambitie voor de toekomst is om een brug over de A20 aan te leggen, waar het luchtspoor sinds het opheffen van de Hofplein abrupt is geëindigd. Zo wordt het Hofbogenpark (opnieuw) verbonden met de wijk Schiebroek.

Investering van € 75 mln 

Het hele plan, waarbij de gemeente nauw samenwerkt met Dudok Real Estate, moet inclusief de vergroening van omliggende straten en de eventuele aanleg van de brug over de A20 € 75 miljoen gaan kosten. Geen klein bier maar aanzienlijk goedkoper de aanleg van de High Line; daar was uiteindelijk $ 150 mln mee gemoeid.

In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 moet het zwarte dak van het voormalig luchtspoor zijn veranderd in een groene loper.