Rotterdam en Focus on Impact tekenen voor ontwikkeling Rotterdam-Alexander

Wethouder Chantal Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen van de gemeente Rotterdam en Philip van der Ent van Focus on Impact hebben op woensdag hun handtekening gezet voor de realisatie van 1500 tot 3400 woningen in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander.

Deze ondertekening markeert de start van de gebiedsontwikkeling van de Alexanderknoop, het gebied gelegen nabij het ov-knooppunt Rotterdam-Alexander. Het project waarvoor de partijen tekenden, het Koperkwartier, is onderdeel van de Gebiedsvisie Alexanderknoop, die in april 2023 door het college van B&W van de gemeente Rotterdam is vastgesteld.

Koperkwartier

Het Koperkwartier biedt ruimte voor de realisatie van 1.500 tot 3.400 woningen, 30.000 tot 40.000 m² werk gerelateerd vastgoed en 20.000 tot 40.000 m² voorzieningen. Het gebiedsakkoord voorziet in een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en vier initiatief nemende partijen, waaronder Focus on Impact, die als kartrekker fungeerde.

Samen wordt onderzocht hoe het Koperkwartier grootschalig kan worden getransformeerd in het verlengde van de Gebiedsvisie. De eerste stap in dit proces is een stedenbouwkundige verkenning, die dient inzicht te geven in de haalbaarheid van de gebiedsontwikkeling. Hierna zal een masterplan worden opgesteld om de verdere ontwikkeling te begeleiden.

Eén stem

Een belangrijke voorwaarde voor de gemeente Rotterdam was dat de eigenaren en ontwikkelaar(s) zich verenigen en als één stem met de gemeente in gesprek treden. Fakton Development heeft hierop ingespeeld door samen met Focus on Impact (één van de eigenaren in het gebied) als kwartiermaker het initiatief te nemen een coalitie te vormen tussen de diverse eigenaren in het gebied.

Daarnaast blijft Fakton Development onderdeel uitmaken van het team gedurende het uitvoeren van de stedenbouwkundige verkenning en de toekomstige vervolgstappen. Focus on Impact is daar als risicodragend ontwikkelaar nauw bij betrokken.