Regiospecial Utrecht: De schaarste niet voorbij

De schaarste op vastgoedmarkten in Utrecht was voor corona het grootste van het land. Na de coronaklap zijn goede locaties voor bedrijfsruimten nog steeds schaars en ook voor de kantorenmarkt staan de seinen nog op groen.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

In deze derde regiospecial van PropertyNL staat de provincie Utrecht centraal. Voor corona kende de stad Utrecht schaarste op de kantorenmarkt en sterke groei van de huur.

Door corona is het onzeker geworden hoe de vraag naar kantoren zich zal ontwikkelen als in het tweede halfjaar iedereen weer aan het werk kan. Eindgebruikers zijn volgens het landelijk voor eindgebruikers opererende Solved vaak bezig met compactere ruimten.

Andere makelaars, zoals de marktleiders in kantoren in de stad Utrecht, CBRE en Ans de Wijn, zien daarentegen juist dat grote corporates de kat uit de boom kijken en dat van huuropzeggingen nauwelijks sprake is op de Utrechtse markt. De transacties komen weer op gang. Een mooi voorbeeld geeft de op een na grootste vastgoedorganisatie in Nederland, Cushman & Wakefield. Tegen de trend in heeft deze organisatie besloten te verhuizen naar de trendy locatie Helix in Leidsche Rijn, ook om een integratie met inrichter DZAP tot stand te brengen.

Normaliter zorgt het MKB na een crisis als eerste voor dynamiek op de kantorenmarkt. Dat zie je in Amersfoort met op de kantorenmarkt veel transacties door MVGM, Comma en RéBM. Amersfoort heeft dankzij grote woningplannen een zeer goede prognose voor arbeidspotentieel. Amersfoort is daarmee een concurrent voor steden zoals Utrecht, maar ook van Amsterdam.

De stad Utrecht heeft grote uitbreidingsplannen. Wethouder Klaas Verschuure denkt met speerpunt Merwedekanaalzone aan 10.000 extra woningen. De aantrekkelijkheid voor wonen en werken in de provincie Utrecht manifesteert zich in schaarste op veel deelmarkten. Uit de PropertyNL-enquête onder vastgoedpartijen in de provincie Utrecht blijkt dat de meeste vastgoedprofessionals veel krapte zien ontstaan voor werklocaties.

Dit komt ook terug in het interview met Frank Hazeleger van de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht, die ondernemers helpt met vastgoed en ook vermogen ter beschikking heeft om gebiedsontwikkeling vlot te trekken.

De grote uitdaging zit, maar daarin is Utrecht geen uitzondering, op de winkelmarkt. Er waren al problemen in plaatsen zoals Zeist. Hier heeft de crisis de leegstand vergroot.

Vastgoedmonitor: Utrecht speurt naar distributiecentra
Een ruime meerderheid van de vastgoedprofessionals ziet een tekort aan distributiecentra en bedrijfsruimte in de provincie Utrecht. Door de toegenomen vraag zullen op deze markten de huurprijzen stijgen.
De meeste respondenten van de Utrecht-enquête van PropertyNL verwachten een groei van ruim 20% van de vraag naar bedrijfsruimte. Bijna iedereen verwacht een groei van de vraag naar distributiecentra. De meesten verwachten ook dat de waarde neemt ook toeneemt, vooral die van distributiecentra groter dan 5000 m².
Utrecht vormt geen uitzondering in de verwachte afname in de vraag naar kantoorruimte. Van de respondenten verwacht bijna 60% dat de vraag naar kantoren in de toekomst met 10–30% zal afnemen. Net als elders vinden de respondenten het lastig om in te schatten of er juist extra ruimte nodig zal zijn door de anderhalvemeter-regels, of juist minder doordat er meer thuisgewerkt zal worden. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven, waar veel werknemers (deels) thuis zullen blijven werken, en het MKB, waar bijna iedereen weer naar kantoor zal komen.
In het verlengde van dit scenario verwacht bijna 80% van de ondervraagden dat dit in 2021 een waardedaling voor de kantoorhuur betekent.
Adviseurs in Utrecht delen de mening van eerdere regio-onderzoeken. In Overijssel en Gelderland gaan de respondenten ervan uit dat kantoren minder zullen worden afgewaardeerd dan in Utrecht, terwijl de krapte in Utrecht groter is.
Voor 2021 verwacht 74% van de respondenten dat de vraag naar winkeloppervlakte zal dalen, terwijl 89% van de respondenten een minimale daling van 5% van de huurprijzen verwacht. (HvdE)