De logistieke, kantoren- en bedrijfsruimtemarkt in Noord-Brabant is opvallend robuust gebleken, ook in coronatijd, of misschien juist dankzij corona. Voor de winkelmarkt is herontwikkelen het devies, net zoals op de meeste plekken in Nederland.
Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021
In deze eerste regiospecial presenteren we onderzoek naar transacties van de makelaars in Noord-Brabant en de visie van de grootste regionale spelers: RSP en de drie Dynamis-partners Van der Sande, Verschuuren & Schreppers en HRS plus landelijke speler CBRE.
Naast het transactieonderzoek hielden we een enquête onder Brabantse vastgoedprofessionals naar prijsniveaus, incentives en vooruitzichten van de belangrijkste vastgoedmarkten. Samen met interviews van de Tilburgse wethouder grondzaken en de directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij ontstaat een beeld van een markt die opvallend coronaproof is.
Kansen pakken
Brabant was vorig jaar de eerste en zwaarst door corona getroffen provincie van Nederland. De afgelopen weken was Brabant de provincie die het meest treurde. Boven de rivieren was er nog het schaatsfestival, maar Brabant miste zijn carnaval. Intussen komt de Brabantse motor echter weer op gang. De provincie herbergt het logistieke en het hightech hart van Nederland – sectoren die nu nog meer dan voor de coronacrisis voorop lopen.
Noord-Brabant is ook dé provincie die de gematigde groeivoorspellingen van Nederland in 2021 kan logenstraffen. Amsterdam heeft de financiële markt van Londen afgepakt, Brabant staat vooraan om Britse logistieke bedrijven en hightech te huisvesten. De gevolgen van de Brexit tekenen zich nu pas af en Brabant is kanshebber voor bedrijven die alsnog genoeg hebben van de ‘splendid isolation’. De interviews met CBRE en BOM en concrete voorbeelden uit The Guardian laten zien dat de vastgoedsector in Brabant kansen moet pakken.
Voorraad te klein
De wethouders van de grote steden in Brabant zullen voortvarend nieuwe projectontwikkelingen moeten toestaan, want veel voorraad is er niet op de markten voor logistiek, bedrijfsruimte en zelfs niet op de kantorenmarkt. Dat klinkt tegenstrijdig, want de neiging is in een crisis om pas op de plaats te maken en speculatieve ontwikkelingen tegen te gaan. Als het niet de overheid is, dan zijn het wel de financiers die de kat uit de boom willen kijken. Met die houding zou Brabant zijn kansen verspelen op de logistieke markten, maar ook op de kantorenmarkt, die voor de grotere units wel onder druk staat. De vraag blijft echter uiteraard wel of werknemers na corona nog wel naar kantoor willen, of massaal thuis blijven werken.
Die positieve geluiden op de logistieke, kantoren en bedrijfsruimtemarkten staan haaks op de problemen die er zijn in de Brabantse retail: het winkelareaal was voor corona al te groot en deze tendens is versneld voortgezet. Herontwikkelen en schaarste creëren door transformatie naar woningen, is het devies.