Realisatie Forum Rotterdam is investering van € 195 mln

Multi Netherlands is gestart met de realisatie van het binnenstadsproject Forum Rotterdam. Met de realiatie is een bedrag van € 195 mln gemoeid.

Forum is gesitueerd tussen de belangrijkste winkelstraten van Rotterdam – Coolsingel, Binnenwegplein, Lijnbaan en de Koopgoot – en omvat circa 64.000 m² ruimte voor winkels, horeca, kantoren en 103 appartementen.

Beleggers in dit multifunctionele binnenstadsproject zijn Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ASR Property Fund voor de winkels aan de Lijnbaan. Syntrus Achmea RE&F is tevens belegger van het te realiseren woongebouw namens een van zijn klanten. De oplevering van het pand vindt gefaseerd plaats in 2019.

Rijksmonument
De renovatie van het beeldbepalende rijksmonument aan de Coolsingel is een van de plandelen van Forum Rotterdam. ABN Amro keert hier terug met een kantoor en een bankshop. De Rotterdamse boekhandel Donner is hier al gevestigd en verhuist gefaseerd in het gebouw naar haar definitieve plek met een entree aan de Coolsingel en aan het Binnenwegplein. Met twee verdiepingen, inclusief een entresol en een atrium aan de achterzijde, wordt dit de grootste boekhandel van Nederland. In het rijksmonument, aan de zijde van de Koopgoot, komt ook een aantal nieuwe winkels. Multi is eigenaar van het monument, dat inmiddels voor meer dan 85% verhuurd is.

Retail
De winkels aan de Lijnbaan vanaf Hollister tot aan ICI Paris XL en de winkel van G-Star worden herontwikkeld. De nieuwe gevel en de gewijzigde indeling van de winkelunits bieden bestaande en nieuwe huurders de kans om zichzelf optimaal te presenteren aan het winkelend publiek. Syntrus Achmea RE&F en ASR Property Fund hebben en houden deze winkels in portefeuille.

Centraal in het project, tussen het monument aan de Coolsingel en de winkels aan de Lijnbaan en zich uitstrekkend van de Koopgoot tot en met het vroegere Jungerhans-pand aan het Binnenwegplein, komt de Primark. Aan de zijde van de Koopgoot vestigt de Amerikaanse hamburgerketen Five Guys zich.

Woongebouw
De voormalige kantoortoren in het midden van het plangebied wordt getransformeerd tot een wooncomplex met 103 appartementen in het middeldure huursegment. Syntrus Achmea RE&F heeft deze appartementen namens zijn klanten gekocht van Multi. De woningen variëren in grootte tussen de 85 en 120 m². De huren liggen tussen circa € 950 en circa € 1350 per maand. De precieze huren worden vastgesteld bij de start van de verhuur, een halfjaar voor de oplevering.

Ontwerp en uitvoering
Het ontwerp van Forum is van een Rotterdams architectenteam van internationale faam bestaande uit OMA en Wessel de Jonge Architecten. Sprangers Bouwbedrijven uit Breda en Van Mierlo-Dinkq uit Maasdijk zijn verantwoordelijk voor de bouw van het pand.