Rabobank: woningprijzen verder opgestuwd door woningtekort en lage rente

Dit jaar stijgen de woningprijzen naar verwachting met 8 procent en het aantal verkochte woningen zal wat teruglopen.

Deze conclusies trekken economen van Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

De Nederlandse huizenmarkt blijft overspannen door het gebrekkige aanbod dat ook in 2021 en 2022 een stempel zal drukken op de huizenprijsontwikkelingen. Voor 2022 voorzien zij een lagere huizenprijsstijging van gemiddeld 4 procent.

Woningmarkteconoom Carola de Groot licht toe: 'Hiermee hebben we onze huizenprijsverwachting fors naar boven bijgesteld, want eind 2020 gingen we nog uit van een gemiddelde huizenprijsgroei van respectievelijk 5,5 procent en 2,5 procent. De belangrijkste reden voor deze opwaartse bijstelling is dat de macro-economische vooruitzichten zijn verbeterd ten opzichte van de vorige raming.'

Het aantal verkochte huizen zakt naar verwachting wel wat in. Vorig jaar wisselden nog 236.000 huizen van eigenaar en voor dit jaar verwacht Rabo zo’n 220.000 verkopen gevolgd door 210.000 in 2022.

Waar de huizenprijsgroei eind 2020 iets afnam, trok deze in januari weer aan. Met een stijging van 9,3 procent jaar-op-jaar is er zelfs sprake van de grootste prijsstijging in de afgelopen twee jaar. Ook het aantal verkochte huizen nam in januari een vlucht. In die maand zijn maar liefst 24.500 huizen verkocht – een stijging van 40 procent jaar-op-jaar. Dit heeft vermoedelijk te maken met uitstelgedrag: het schrappen van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers jonger dan 35 jaar per 1 januari 2021 deed kopers hun aankoop doorschuiven naar januari.