Rabobank update: forse krimp verwacht, daarna beperkt herstel

Rabobank gaat in zijn laatste update voor de vastgoedsector uit van een forse krimp en verwacht daarna een beperkt herstel.

Er zal minder belegd worden en minder ruimtebehoefte onder eindgebruikers zijn. Vooral in de retail zijn huur- en waardedalingen niet te voorkomen. In andere markten hangt veel af van het economisch hersteltempo en van regionale en sectorspecifieke verschillen. Veel is nog onzeker, benadrukken de opstellers van de update.

De vastgoedmarkt groeide de laatste jaren naar recordhoogtes, zo stelt de update. De vraag steeg, terwijl het aanbod daalde. Het resultaat? Krapte op goede locaties en huurstijgingen. Bij beleggers steeg het transactievolume, wat leidde tot lagere aanvangsrendementen en stijging van de waarde. Corona heeft deze trend voorlopig doorbroken. De meeste gebruikers hebben nu andere zorgen dan het aanhuren van extra meters. Beleggers stellen transacties vaker uit en waar ze wel handelen, kiezen ze vooral voor de zekerheid van woningen en zorgvastgoed.

Corona leidt tot grote verschillen tussen en binnen sectoren. De winkelmarkt is bijvoorbeeld hard geraakt. Dit geldt met name voor non-food en horeca. In deze branches zagen ondernemers als eerste hun omzet wegvallen, terwijl herstel hier langer op zich laat wachten. Steunmaatregelen waren hard nodig. Gelukkig sloten huurders en verhuurders een retailakkoord.

In de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn de problemen minder nijpend, hoewel ook hier economische krimp haar impact krijgt. Door het laat-cyclische karakter van vastgoed zien we dit nu nog niet terug in faillissementen en leegstand. Dat gaat wel gebeuren. Corona leidt overigens niet alleen tot verliezers. Vastgoedbeleggers houden bijvoorbeeld vertrouwen in huurwoningen, zorg, supermarkten en grote logistieke hallen.