Rabobank: aantal verkochte woningen zakt in 2019 verder weg

De woningmarkt zal in 2019 worden gekenmerkt door stijgende prijzen en dalende verkopen, zo schrijven economen van Rabobank in het jongste kwartaalbericht Woningmarkt.

De inschatting is dat de verkopen dit jaar wegzakken tot zo’n 205.000. In 2020 zal dit verder dalen tot zo’n 195.000 woningen. De huizenprijzen stijgen in 2019 met 6%. Dat is minder uitbundig dan in de afgelopen twee jaar, maar voor een gemiddeld huis in Nederland moet aan het einde van dit jaar naar verwachting alsnog zo’n € 17.000 meer worden betaald. In 2020 zal de prijsstijging verder afvlakken naar 4%.

Volgens Rabobank-econoom Nic Vrieselaar daalt het vertrouwen in de huizenmarkt. ‘Door de sterke prijsstijgingen wordt een eigen huis voor steeds meer Nederlanders onbereikbaar. We verwachten dat dit als eerste een impact zal hebben op het aantal overbiedingen. De vraag naar koopwoningen blijft echter groot. De aanhoudende krapte noopt ons er wel toe om onze verkoopverwachting naar beneden bij te stellen tot zo’n 205.000 woningen in 2019. Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft wel een verdere stimulans voor aanhoudende prijsgroei.'

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen