Prologis: CO2-voetafdruk kleiner dan winkelbezoek

Volgens onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Prologis verkleinen logistiek vastgoed en e-commerce de CO2-voetafdruk van retail.

E-commerce-omzetten hebben in de afgelopen decembermaand nieuwe records gevestigd. Een nieuw onderzoek van het MIT Real Estate Innovation Lab, ‘Logistiek vastgoed en e-commerce verkleinen CO2-voetafdruk van retail’, gaat dieper in op de milieuvoordelen van online shopping.

Naar verwachting zullen de pakketleveringen de komende 10 jaar met 80% toenemen. De combinatie met innovaties zoals effectieve planning, verpakkingsinnovaties, slim vastgoed, overschakeling op elektrische voertuigen en kunstmatige intelligentie (AI), kan de duurzaamheid in de bedrijfsvoering zelfs nog meer bevorderen.

Dirk Sosef, vice president Research and Strategy van Prologis: ‘De jaarlijkse groei van e-commerce in Europa volgt een vergelijkbare trend met die in de US. In Europa heeft in-store shopping een iets minder grote impact op de uitstoot, hoofdzakelijk door de compacte winkelgebieden en de beschikbaarheid van openbaarvervoerfaciliteiten. Desondanks zullen we de sterke positieve effecten van e-commerce innovaties op de uitstoot blijven zien.’

De jaarlijkse stijging van e-commerce omzet in Europa betreft 34%, in Nederland zelfs 35%, gemeten van november 2019 tot november 2020 (bron Eurostat).