Private huursector groeide vooral door nieuwbouw

In weerwil van de veronderstelling dat veel betaalbare woningen de afgelopen jaren weglekten naar particuliere verhuurders, is de groei van het huursegment hoofdzakelijk ontstaan door nieuwbouw. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. 

Het verdwijnen van (betaalbare) koopwonigen richting het huursegment was voor tal van de steden in de afgelopen jaren reden om opkoopbescherming in te voeren. Om het aanbod aan betaalbare woningen verder te vergroten werd bovendien vorige week de lang gekoesterde Wet betaalbare huur ingevoerd. Die zorg er volgens criticaster voor beleggers überhaupt niet meer willen investeren in huurwonignen. 

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt het nogal mee te vallen met het weglekken van bestaande betaalbare woningen. Het aantal private huurwoningen is in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023 toegenomen met 67 duizend. Het aandeel woningen in bezit van private verhuurders nam daarmee toe van 13,8% procent naar 14,3%. De private huursector groeide vooral door nieuwbouw, transformaties en splitsingen. Aankoop van bestaande woningen speelde een kleinere rol, melden het CBS en Kadaster op basis van nieuw onderzoek naar het eigendom van woningen.

Private huurwoningen kunnen in eigendom zijn van natuurlijke personen, van BV’s en NV’s (bedrijven) en van overige niet-natuurlijke personen, zoals stichtingen en verenigingen. Het aantal huurwoningen in eigendom van BV’s en NV’s is met 8,6 procent toegenomen tot 385 duizend. Het aantal huurwoningen van overige niet-natuurlijke eigenaren groeide met 6,7 procent tot 222 duizend en het aantal huurwoningen van natuurlijke personen nam toe met 4,3 procent tot 557 duizend.  

Het investeren in nieuwe woningen is de belangrijkste oorzaak voor de toename van het aantal private huurwoningen. Dit geldt vooral voor de huurwoningen in bezit van BV’s en NV’s en overige niet-natuurlijke personen. In de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023 hebben private verhuurders 78 duizend nieuw toegevoegde woningen in bezit gekregen, 40 procent van alle nieuw toegevoegde woningen aan de woningvoorraad in deze periode. Van deze 78 duizend nieuwe woningen is 27 procent in eigendom van natuurlijke personen, 49 procent in eigendom van BV’s en NV’s en 23 procent in eigendom van overige niet-natuurlijke personen. 

Deze nieuwe woningen bestaan naast nieuwbouw ook uit overige toevoegingen, zoals transformaties en splitsingen. De overige toevoegingen in de private huursector maken zelfs 70 procent uit van alle overige toevoegingen in Nederland in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023. 

Per saldo groeide de de private huursector met 3.600 als alleen wordt gekeken naar de overdracht van (bestaande) woningen vanuit de koop- en corporatiesector (per saldo 3,6 duizend). Dit zijn onder andere aankopen van bestaande woningen door deze verhuurders. In dezelfde periode raakten private verhuurders ook 14.500 wonignen kwijt door sloop en overige onttrekkingen, waaronder functiewijziging en/of andere bestemming.