Wet betaalbare huur door Tweede Kamer aangenomen

De Wet betaalbare huur van demissionair woonminister Hugo de Jonge lijkt realiteit te worden. De Tweede Kamer stemde donderdagavond met grote meerderheid voor de huurwet, die onder andere de middenhuur reguleert.

Als de Eerste Kamer volgende maand instemt, gaat de Wet betaalbare huur per 1 juli in. Die kans is groot, aangezien PVV, NSC, CDA, GL-PvdA en D66 zich in de Eerste Kamer achter de wet scharen. VVD en BBB zijn fel tegenstander van de plannen van Hugo de Jonge voor huurmarkt. Beide partijen stelden donderdag nogmaals voor de stemming uit te stellen. BBB’er Mona Keijzer en VVD’er Peter de Groot pleitten eerder voor een nieuw advies van de Raad van State als er amendementen bijkomen die verder ‘ingrijpen in het eigendomsrecht’ van woningbeleggers.

Minister De Jonge kreeg donderdag vanuit Vak K mee hoe zijn veel besproken en door particuliere woningbeleggers en belangenorganisaties als IVBN en Neprom verguisde wet een ruime meerderheid vergaarde.

Partijen als Vastgoed Belang, opkomend voor de kleine woningbelegger, wijzen al langer op een gevreesde uitpondgolf en er zijn ook cijfers om die opvatting te staven. Specialist in woningbeleggingen Capital Value wees er woensdag nog op dat de Wet betaalbare huur niet duidelijk is over indexatie voor de langere termijn, wat een gezond investeringsklimaat en dus de gewenste nieuwbouwontwikkeling in de weg staat.

De Jonge noemde de boosheid van huizenbeleggers eerder deze week ‘egoïstisch’. Volgens de minister vangen veel particuliere beleggers nu een prima huur en dat zou ook na de invoer van de wet zo blijven. Hij wil echter optreden tegen de groep die veel te hoge huren vraagt voor woningen die dat niet waard zijn. Het puntenstelsel wordt met de middenhuurregulering uitgebreid naar woningen met een marge tussen 142 en 186 punten. De maximale huur voor deze huizen bedraagt dan € 1.100 per maand.

Huurders van woningen met energielabels E tot G kunnen door een amendement van GL-PvdA nog meer huurkorting krijgen dan eerder voorgesteld. Zo is de puntentelling voor het laagste label G aangepast van -10 naar -15.