Savills: prime kantoorhuren stijgen wereldwijd met 1,1% op jaarbasis

De prime kantoorhuren in grote steden over de hele wereld zijn het afgelopen jaar (Q1 2023 tot Q1 2024) met 1,1% gestegen, terwijl de 'all-in' netto kosten voor huurders (huur plus inrichtingskosten) met 2,4% zijn gestegen, aldus Savills. Dit is een gevolg van de structurele trend om op zoek te gaan naar hoogwaardige premium kantoorruimte, die naar verachting doorzet in 2024.

De internationale vastgoedadviseur zegt dat de bezettingsgraden van kantoren blijven stijgen, aangezien veel bedrijven proberen werknemers terug naar kantoor te halen door te investeren in de kwaliteit van de beschikbare ruimte. De bezettingsgraden van kantoren blijven stijgen in alle belangrijke grote regio's, hoewel er nog steeds een groot verschil is tussen locaties in Azië-Pacific, waar een sterke kantoorwerkcultuur consistent is gebleven, en Europa en Noord-Amerika, waar flexibelere werkpraktijken inmiddels zijn ingeburgerd.

Deze trend weerspiegelt zich in de kosten voor prime kantoorgebruikers: netto effectieve kosten zijn het meest gestegen in regio's waar de bezettingsgraden het laagst zijn, omdat huurders geneigd zijn te investeren in prime kantoorruimte om werknemers terug te lokken en ook te voldoen aan duurzaamheidsvereisten. In EMEA- en Noord-Amerikaanse markten zijn de jaarlijkse netto effectieve kosten gemiddeld met respectievelijk 4,8% en 2% gestegen op jaarbasis. Die percentages weerspiegelen de hogere kosten van het inrichten van gebouwen in deze locaties, terwijl de kosten in Azië-Pacific slechts met 0,6% zijn gestegen.

Wouter van ’t Grunwold, Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland zegt over de positie van Amsterdam in dit internationale onderzoek: ‘Amsterdam bevindt zich in het midden van de ranglijst met netto kosten van $86,37 per sq ft (€79,99) voor huurders, wat een stijging van 1,1% is ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze positie illustreert de stabiele vraag naar hoogwaardige kantoorruimte in de stad, ondanks de bredere economische uitdagingen.’