Ploumen tovert 187.000 woningen tevoorschijn, voor Oekraïners

Dat PvdA-leider Ploumen zich hard maakt voor de opvang van Oekraïners die het geweld in hun land ontvluchten, zal geen verbazing wekken. Dat ze daarvoor wil putten uit een grote voorraad leegstaande woningen werpt een ander licht op de veronderstelde woningnood in ons land.

Ploumen nam gisteren stelling in de NPO late night show Op 1. Volgens haar is het zaak om zo snel mogelijk onderdak te zoeken voor de vluchtelingen die onze kant op komen en naar verwachting hier langere tijd zullen blijven. Ploumen wil daarbij putten uit de voorraad van 187.000 leegstaande woningen (begin 2021) en daarbij de leegstandswetgeving inroepen om eigenaren te dwingen deze woningen beschikbaar te stellen aan vluchtelingen.

1 miljoen woningen bijbouwen

Los van een eventuele discussie over het eigendomsrecht werpt het aanboren van de grote voorraad leegstaande woningen, die wordt gestaafd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een ander licht op het gepercipieerde tekort aan woningen in ons land. Er zou nu al een tekort van meer dan 300.000 woningen zijn en het huidige kabinet ging de vorige verkiezingen in met de belofte om tot 2030 ongeveer 1 miljoen woningen bij te bouwen.

'Geen vrij spel voor huisjesmelkers en speculanten'

Daarmee geconfronteerd door de presentatrice stelde Ploumen gisteravond: ‘Dat is ook idioot. Daarom hebben we al langer voorstellen gedaan om ervoor te zorgen dat huizen bewoond worden. Dat speculanten en huisjesmelkers geen vrij spel krijgen. Dat moest sowieso al en dat is alleen maar dringender geworden.’