Passantentellingen: Coronavirus treft wijkwinkelcentra minder hard

Afgelopen zondag liepen er tot 65% minder bezoekers op de belangrijkste winkelstraten. Maar bij de suprmarkten waren er bij het toppunt van het hamstergedrag op donderdag en vrijdag wel 15% meer passsanten.

Dat blijkt uit onderzoek van PFM Footfall Intelligence en Locatus die hun data hebben gecombineerd en hebben geanalyseerd.  

De impact van de donderdag afgekondigde maatregelen is echt enorm, maar verschillen sterk tussen winkelgebieden waar funshoppen de hoofdmoot is en centra die gericht zijn op dagelijkse boodschappen.

In de belangrijkste winkelstraten zijn dramatische dalingen te zien. Deze liepen op tot 65% minder bezoekers afgelopen zondag. Maar ook op vrijdag en zaterdag hebben de binnensteden 45% minder bezoekers ontvangen dan dezelfde week een jaar geleden.

Bij de supermarkten is duidelijk te zien dat mensen zijn gaan hamsteren en is juist een toename te zien van gemiddeld 8% van passanten vanaf het moment dat de minister op donderdag de strengere maatregelen voor heel het land afkondigde. Waarbij de piek in het hamstergedrag vooral afgelopen donderdag en vrijdag te zien is (tot 15% stijging). Dit past helemaal bij de beelden die we in het nieuws voorbij zagen komen over lege schappen.

Opvallend is dat het hamstergedrag in de Brabantse wijkwinkelcentra al twee dagen eerder plaatsvond en dat daar al in het weekend de passantenaantallen zijn gaan dalen. De komende weken verwachten de onderzoekers dat de binnensteden leeg zullen blijven, zeker nu ook de horeca haar deuren heeft moeten sluiten. Er zullen dan ook extreem lage bezoekersaantallen zijn met alle consequenties van dien.

De wijkwinkelcentra zullen naar verwachting redelijk op peil blijven. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het openblijven van de winkels.