PROVADA ‘Zet 150.000 woningen neer, en wel nu!’

Het tekort op de woningmarkt is een feit. Er is een acuut tekort van iets meer dan 300.000 woningen, en als er de komende jaren geen inhaalslag wordt gemaakt, loopt dat tekort verder op tot een tekort van 880.000 over tien jaar.

Betrokkenen in de woningmarkt werd op de Provada gevraagd hoe snel 150.000 sociale huurwoningen neergezet kunnen worden. Marja Appelman (BZK), Mohamed Baba (Haag Wonen), Annius Hoornstra (VVG en gemeente Zaanstad) en Desirée Uitzetter (Neprom en BPD) bespraken het met Marleen Hermans, hoogleraar bij de TU Delft. De grote lijn is dat iedereen onderling overleg wil met belanghebbenden. Baba: ‘Zoek elkaar op.’ Hoornstra: ‘Kern is: wat is nodig om het te doen?’ Appelman: ‘Die 150.000 komen er. Wat zijn de hindernissen?’ Uitzetter: ‘Laat iedereen water bij de wijn doen.’

Zo werd heel beknopt weergegeven dat de bereidheid van alle partijen om woningen te realiseren het belangrijkste gegeven is. Maak de procedures sneller, wijs locaties aan, zorg voor inzicht in elkaars belangen en los daarbij de problemen op. Na een half uur praten waren alle betrokken partijen er al bijna uit!