Oprichter textielketen Zeeman overleden

Jan Zeeman, oprichter, grootaandeelhouder en oud-topman van textielsupermarktketen Zeeman is afgelopen dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden, zo meldt een woordvoerder van de familie.

Jan Zeeman opende in 1967 zijn eerste textielwinkel in Alphen aan den Rijn volgens de formule van goed textiel voor een lage prijs. Zeemans visie was eenvoudig: ‘Goede kleding en basistextiel hoeven niet duur te zijn. Onze onderbroek is qua gebruikswaarde net zo goed als een Schiesser-slip, maar die van mij kost 5,95 en die van Schiesser bijna twee tientjes’, legde Zeeman lang geleden al uit. Het bleek een succesformule. Hij verkocht 3,5 miljoen onderbroeken per jaar.

'Textielsuper'
'Textielsupers' noemde hij zijn winkels. In 1980 werd Zeeman met de overname van 160 winkels van textielhandelaar Loek Brons in een klap de grootste. In de jaren 90 ging Zeeman de grens over en begon winkels in België en Duitsland.  In 1999 werd het winkelvastgoed verkocht en door het bedrijf teruggehuurd. Met het geld richtte Zeeman de investeringsmaatschappij Navitas op, die belegt in tal van Nederlandse bedrijven en instellingen zoals Beter Bed en BinckBank, en ouderenzorg en kinderopvang. Ook richtte hij vastgoedfonds Green op, eigenaar van onder meer winkelcentrum Eemplein in Amersfoort.

Intussen heeft de Zeeman Groep bijna 1300 winkels in zeven Europese landen, waaronder Spanje en Frankrijk. De laatste jaren zijn meer dan 30 van de 500 Nederlandse textielsupers gesloten, terwijl er in Zuid-Europa juist winkelfilialen bijkwamen.

Jan Zeeman was de zoon van een marskramer, een textielhandelaar die langs de deuren ging. ‘Mijn vader verkocht met een van zijn zeven broers tijdens de crisisjaren lapjes en theedoeken en ze konden daar de huur niet eens mee betalen.’ Zelf deed hij het maatschappelijk gezien stukken beter. In 1999 trok hij zich terug als topman en droeg de dagelijkse leiding van het familiebedrijf over. Hij bleef het textielimperium echter bestieren. Tot 2014 was hij ook commissaris bij de Zeeman Groep. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten familiekring.