Ook getroffen winkeliers kunnen nu tegemoetkoming krijgen

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS).

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de uitbreiding zaterdag bekendgemaakt. De regeling, die eerder bekend was als het Noodloket, is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben hiertoe besloten op basis van de sinds vrijdag gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van winkelomzetten.

‘Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling’, aldus de bewindspersonen van EZK.

Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie.