Ontwikkeling wijk Odijk met 1.200 woningen stap dichterbij

De provincie Utrecht en de gemeente Bunnik hebben donderdag een bestuursovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van de woningbouwlocatie Kersenweide in Odijk.

Het is nu aan de gemeenteraad van Bunnik om het bestemmingsplan Kersenweide vast te stellen. Naar verwachting gebeurt dat tijdens de raadsvergadering van 12 december 2024. Als de Bunnikse gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt, kan de duurzame wijk met 1.200 woningen spoedig worden ontwikkeld. Hiermee komt één van de grootste woningbouwprojecten in de provincie weer een stap dichterbij.

Smart grid

Kersenweide Odijk moet een duurzame, groene woonwijk die aansluit op het omliggende landelijke gebied worden. De wijk is ontworpen om klimaatbestendig te zijn, met aandacht voor wateropvang, infiltratie en energieopwekking. Zo is het de ambitie om de wijk grotendeels zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie door middel van een ‘smart grid’ (een elektriciteitssysteem dat de vraag naar elektriciteit beïnvloedt aan de hand van het aanbod), waardoor er nauwelijks belasting op het elektriciteitsnet ontstaat.

Daarnaast levert de wijk een bijdrage aan de vitaliteit van Odijk, met nieuwe voorzieningen en een duurzaam mobiliteitsplan. De wijk zal goed bereikbaar zijn dankzij deelauto’s, een lage parkeernorm, de nabijheid van een treinstation en uitstekende fietsverbindingen. Ook wordt rekening gehouden met het rijke archeologische erfgoed van het gebied, waardoor Kersenweide niet alleen modern, maar ook historisch verbonden zal zijn.

Bestuursovereenkomst

De afgelopen maanden hebben de provincie Utrecht en gemeente Bunnik veelvuldig overlegd om nadere afspraken te maken over het woningbouwprogramma, mobiliteit en aanvullende groen- en recreatiegebieden in de directe omgeving van Kersenweide. Omdat het bestemmingsplan Kersenweide op enkele punten niet geheel binnen de kaders van de Interim Omgevingsverordening (IOV) van de provincie Utrecht past, is besloten een bestuursovereenkomst te sluiten.

Hierin worden onder andere afspraken vastgelegd over de overname van de provinciale weg N410 door de gemeente Bunnik, de aanleg van fietspaden en het versterken van de groen-recreatieve structuur rondom het plangebied. Ook over het realiseren van voldoende betaalbare woningen in Kersenweide zijn nadere afspraken gemaakt.

Laatste nieuws

Evenementen