Ongunstig energielabel drukt woningprijs

Ongunstige F- en G-labels verlagen de verkoopopbrengst van koopwoningen met gemiddeld € 15.000.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 25 oktober 2019

Deze prijskorting is bijna gelijk aan het verschil in toekomstige energierekeningen ten opzichte van de gemiddelde koopwoning met een D-label. Bovendien staan woningen met een ongunstig energielabel ruim een maand langer te koop. Dit blijkt uit een transactiestudie van onderzoekers van Tias Business School aan de Universiteit van Tilburg.

De onderzoekers bestudeerden de ruim 58.000 koopwoningen die in 2018 werden verkocht met energielabel. Zo’n 28% van deze woningen was voorzien van een gunstig en groen A- of B-label, terwijl 17% werd verkocht met rode F- en G-labels. Het onderscheid in de thermische kwaliteit van deze woningen is dankzij dit energielabel vooraf bij de koper bekend. ‘Die thermische kwaliteit is een belangrijke factor bij toekomstig gasverbruik. De doorsnee maandelijkse gasrekening van een gemiddelde woning met D-label bedraagt € 110, terwijl dit kan variëren tussen € 35 en € 175 afhankelijk van de isolatiekwaliteit van het pand. Dit was altijd al zo. Maar het energielabel helpt om deze variatie op voorhand bekender te maken onder kopers’, zegt Dirk Brounen, de onderzoeksleider in dit project.

De invloed van het energielabel op zowel de verkoopsnelheid als de verkoopopbrengst is onderzocht. In grote steden versnelt een gunstig energielabel de verkoop met twee weken, terwijl dit effect landelijk ruim het dubbele is. Ook de prijseffecten zijn locatieafhankelijk. Zo worden groen (A–B) gelabelde panden verkocht tegen een gemiddelde prijspremie van ruim € 10.000, een prijspremie die groter is in meer ontspannen woningmarkten zoals in Limburg en Zeeland. In de provincies Utrecht en Noord-Holland is de groene premie vrijwel nul. Opvallend is ook dat de invloed van ongunstige G-labels over het algemeen sterker is. Een rood (F–G) gelabelde woning staat bijna 22 werkdagen langer te koop dan gemiddeld en zorgt voor een gemiddelde prijskorting van € 15.000. ‘Die groene premie staat ongeveer gelijk aan de helft van wat je mag verwachten wanneer de lagere toekomstige gasrekening wordt gebruikt als basis. Ongeveer de helft van het geraamde voordeel in de maandlast wordt als het ware vooruitbetaald in de hogere verkoopprijs. Het lijkt erop dat kopers heftiger reageren op de waarschuwingen van de rode labels, dan dat zij zich laten verleiden door het goede nieuws van de groene besparingen’, aldus Brounen.