Bij Den Haag Centraal komen meer woningen en kantoren

In het gebied rondom Den Haag Centraal komen de komende jaren 2250-2500 woningen, 130.000 m² kantoor en 21.140 m² maatschappelijke voorzieningen, zoals huisartsen, apotheken, wijkcentra, onderwijs en cultuur.

Dat heeft het stadsbestuur voor ogen in de ‘ontwikkelvisie Den Haag Centraal’. In het gebied komen meer woningen, betere verbindingen voor voetgangers en fietsers en meer groen. Daarnaast komt er ruimte voor voorzieningen en meer kantoren.

Een levendig, groen en goed verbonden gebied. Dat is het toekomstbeeld voor de omgeving Den Haag centraal in 2040.

Zo komt ten oosten van Den Haag Centraal een nieuw groen plein: het Haagse Loperplein, onderdeel van de zogeheten ‘Haagse Loper’. Dit is een aantrekkelijke, autovrije wandelroute door de stad van het Spui, via de Turfmarkt, naar de Theresiastraat. Langs deze looproute vinden wandelaars op de begane grond van de omliggende gebouwen allerlei voorzieningen. Door de vernieuwing van de Koninklijke Bibliotheek ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van een nieuw plein als onderdeel van de Haagse Loper.

Beter verbinden

In de plannen ligt onder andere focus op het beter verbinden van de Rivierenbuurt met het centrum. Zo wordt de kruising bij de Nieuwe Haven eenvoudiger gemaakt en prettiger voor voetgangers en fietsers. Ook krijgt de Ammunitiehaven een stuk groenere ‘voorkant’, waarbij gebouwen in plaats van naar de Turfmarkt richting de Rivierenbuurt gebouwd worden. Daarnaast wordt de historische gracht langs de Oranjebuitensingel en de Boomsluiterskade/Zwarteweg, tussen de Ammunitiehaven en Schedeldoekshaven, weer zichtbaar. De overkluizing die er nu ligt wordt vervangen door twee losse bruggen.

Ook is er de ambitie om het busstation te vergroenen. Deze zogeheten ‘Groene Kamer’ wordt een plek om in de zon te wachten op de trein, tram of bus, maar ook om te spelen of te sporten. Met (groene) toegangspaden wordt het gebied beter bereikbaar voor fietsers en voetgangers. Zo wordt onder andere de Rijnstraat in de plannen vergroend.

Meer ruimte

Voetgangers en fietsers gaan meer ruimte krijgen in de omgeving Den Haag Centraal. Auto’s gaan op een andere manier door het gebied, waardoor het mogelijk wordt om drukke kruispunten en de openbare ruimte efficiënter in te richten.

De afgelopen jaren is het gebied rondom het station al flink veranderd: het Anna van Buerenplein is veiliger en prettiger gemaakt door het plaatsen van betere verlichting, meer groen en zitbanken. Op het Koningin Julianaplein wordt gebouwd aan de nieuwe, groene stadsentree van Den Haag en langs de A12 staan sinds 2022 The Roofs.

Het gebied Den Haag Centraal is onderdeel van de plannen voor het Central Innovation District (CID). Dit is een nieuw stuk Haags centrum. Het economische hart van de stad, waar overheid, wonen, onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar komen. Een internationaal knooppunt tussen en rondom de drie grootste Haagse stations: Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI.