Mogelijk biedt een aantrekkelijk alternatief voor beleggen in vastgoed

Op het speelveld van non-bancaire financiering is Mogelijk hoofdrolspeler met 1,5 miljard euro aan verstrekte financieringen. Mogelijk biedt alternatieven voor beleggen in vastgoed; rechtstreeks investeren in hypothecaire leningen of beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds.

Mogelijk biedt financieringsopties aan ondernemers die financiering nodig hebben voor hun zakelijk vastgoed. Maar ook mensen die willen investeren en een net rendement willen behalen, kunnen bij Mogelijk terecht. Dit kan door als investeerder via Mogelijk rechtstreeks de hypotheek van een ondernemer te financieren. Naast deze rechtstreekse financiering is er het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, waarin meerdere beleggers het vastgoed van meerdere ondernemers financieren. Miranda Landkroon-Wiegmans, Manager Vermogensopbouw en Fondsmanager van het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds gaat daar verder op in: “Wij zijn in 2022 gestart met ons eerste hypothekenfonds en hebben recent ons achtste fonds gevuld. Dus net als onze rechtstreekse financieringen groeit ook deze tak als kool. Het vormt dan ook een mooi alternatief voor vastgoedbeleggers, voor wie het in deze tijd met allerlei nieuwe wet- en regelgeving, minder interessant is om nieuw vastgoed aan te kopen. Of die zelfs liever verkopen, waardoor ze middelen beschikbaar hebben en daar een net rendement op willen halen.”

Spreiding

De hypothekenfondsen van Mogelijk zijn gevuld met zakelijke hypotheken. Miranda: “We stellen een fonds open, halen een bedrag op uit de markt en vullen de portefeuille met gevarieerde vastgoedfinancieringen. We zoeken niet alleen naar spreiding in vastgoed, maar ook spreiding qua debiteur en geografische ligging. Het is belangrijk dat we op alle fronten een gespreide hypothekenportefeuille samenstellen.”

Aantrekkelijk alternatief

Volgens Miranda is het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds een mooi alternatief voor vastgoedbeleggers, die op zoek zijn naar een aantrekkelijk rendement. “Ons meest recente fonds heeft een geprognosticeerd rendement van 6,25 procent. Een voordeel van beleggen in ons hypothekenfonds is dat je geen zorgen hebt over je vastgoed, zoals klachten over reparaties, leegstand en onderhoudskosten. Daar staat tegenover dat je ook niet van de waardestijging van het vastgoed. Maar je loopt minder risico en je hebt minder sores. Het fonds biedt geeft als zekerheid het recht van eerste hypotheek, je belegging staat voor een langere periode vast en je hebt er weinig omkijken naar. Bovendien wordt het rendement maandelijks uitgekeerd. Presteert het fonds boven verwachting, dan ontvangt elke belegger aan het eind van de looptijd een extra winstuitkering. Voor beleggers is dat 80% en 20% is voor Mogelijk Fondsenbeheer.”

Meerdere fondsen

De looptijd van het hypotheekfonds bedraagt over het algemeen vijf jaar. “Ruim voor het einde van de looptijd gaan wij met de ondernemers die vanuit het fonds gefinancierd zijn in gesprek over herfinanciering. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, zo kan iemand bij ons via een nieuw fonds of rechtstreeks via ons platform geherfinancierd worden. Wij zien dat veel van onze beleggers in meerdere fondsen deelnemen. Hierdoor doen ze aan nog meer risicospreiding. Dat geeft rust. Er is veel onrust op de vastgoedmarkt én er is veel geld in de markt. Bovendien er zijn genoeg ondernemers die gefinancierd moeten worden. Wij spelen daarop in met onze hypothekenfondsen, omdat deze, behalve een aantrekkelijk rendement, de belegger ook veel gemak biedt.”

Een stabiele manier van fondsbeleggen

Een goed samengestelde vastgoedportefeuille vormt de solide basis van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Door zelf vastgoed aan te kopen, kunnen hogere rendementen behaald worden, maar het brengt ook hogere risico's met zich mee, zoals leegstand, onderhoudskosten, veranderingen in marktomstandigheden en liquiditeitsbeperkingen. Door te investeren in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, levert dat een iets lager rendement dan een gemiddelde vastgoedportefeuille, maar biedt naar verwachting wel meer stabiliteit over het te verwachten rendement. Het fonds kent immers geen vastgoedbezit maar is enkel gevuld met zakelijke hypotheken. Het rendement van het fonds is hierdoor niet (mede) afhankelijk van de waardestijging van het onderliggende vastgoed en door de spreiding in mindere mate afhankelijk van een eventuele waardedaling. Uiteraard is geen enkele investering zonder risico. In het geval van het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds draagt de spreiding bij aan het verder beperken van de risico’s.

Nieuwsgierig?

Wilt u meer weten over de wereld van investeren en beleggen bij Mogelijk? Mogelijk organiseert regelmatig kennissessies voor investeerders. Tijdens zo’n sessie krijgt u meer informatie en vertellen we u over de ontwikkelingen in de markt. Ook is er volop gelegenheid om uw vragen te stellen.