Omzetrecords voor multi-channelers

De detailhandelsomzetten in het corona-kwartaal Q2 laten een zeer divers beeld zien. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 68%.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Over het geheel deed de detailhandel het goed: de totale omzet steeg in Q2 met 5,9%. Het volume, de omzet van de detailhandel die is gecorrigeerd voor prijsveranderingen, steeg met 3,6%.

Die groei is vooral te danken aan de internetverkopen, die vertoonden met een stijging van 54,8% ten opzichte van het jaar ervoor een nog nooit eerder vertoonde groei. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 45% hoger. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is  (multi-channelers) groeide met 68%. In maart werden verregaande maatregelen getroffen in de bestrijding van het coronavirus, de gedeeltelijke lockdown. Mensen werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sommige winkels sloten de deuren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd.

Omzetgroei speciaalzaken
Ook food deed het goed, hier was de omzet in het tweede kwartaal van 2020 7,5% hoger, de grootste stijging sinds de start van de meting in 2005. Deze hogere omzet kwam vooral tot stand door toegenomen verkopen van supermarkten na het bekend worden van de maatregelen in verband met de coronapandemie. Ook de gedwongen thuisconsumptie vanwege de horecasluiting droeg ertoe bij dat de supermarktomzetfors is gestegen. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide ook onder de corona-omstandigheden en was in het tweede kwartaal 4,7% hoger.

Als geheel daalde de omzet in de non-food sector met 1,6%, maar ook hier zijn de verschillen groot. In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten van de kledingbranche (-29,5%) en de schoenenbranche (-25,3%) fors lager. De doe-het-zelfbranche (+26,6%), verkopers van consumentenelektronica (+16,3%), recreatieartikelen (+10,8%) en meubels en woninginrichting (+8,8%) deden het echter heel goed. 

Evenveel faillissementen
Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal van 2020 96, in het eerste kwartaal werden 97 faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel uit op 98.