Nieuwe ideeën over dagelijks leven in de stad

Als we onze steden energieneutraal willen hebben, moeten we de manier waarop we daar leven drastisch veranderen

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 20 december 2019

De City-zen Roadshow is opgezet om duidelijk te maken dat we duurzaamheid vanuit zowel technologisch als maatschappelijk perspectief moeten bekijken. Uit de tiende Roadshow in Amersfoort blijkt eens te meer hoeveel bewustzijn dit project kan kweken door burgers, wetgevers en marktspelers samen te brengen met studenten en deskundigen.

City-zen is een grootschalig internationaal project dat uit het zevende kaderprogramma van de EU wordt gefinancierd. Het doel van dit vijfjarige project was om innovaties te bewerkstelligen die moesten leiden tot een verlaging van de CO2-uitstoot met 59.000 ton per jaar en tot een toekomstbestendige infrastructuur. Het Roadshow-element van City-zen is bedacht door de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Deze samenwerking met lokale autoriteiten, burgers en marktspelers moet de ogen en harten van mensen openen voor de nodige innovaties die in het kader van City-zen worden voorgesteld. ‘Duurzaamheid is zo’n groot woord. Hoe krijg je mensen zover dat ze zich openstellen voor nieuwe ideeën over de manier waarop het dagelijks leven in hun stad is ingericht? Daar moet de Roadshow voor zorgen. We bedachten een methode om het vertrouwen te winnen van mensen die we (nog) niet kennen, maar die wel wonen en werken in de steden die onze ontwerpteams aandoen’, luidt de toelichting van onderzoeksleider Craig Martin.

De Roadshow is een combinatie van onderzoek en voorlichting, bedoeld om mensen met uiteenlopende agenda’s, achtergronden en kennisniveaus bij elkaar te brengen. Martin: ‘We proberen iedereen erbij te betrekken die een gezonde, blije en CO2-vrije stad voor zich ziet.’ Sinds het begin van project heeft de Roadshow tien Europese steden aangedaan: Amsterdam, Belfast, Izmir, Dubrovnik, Menorca, Roeselare, Preston, Nicosia, Sevilla en Amersfoort. ‘Het ging meestal om grote, internationaal bekende steden. Amersfoort is minder groot, maar veel mensen in die stad en bij die gemeente zijn al actief bezig met het verduurzamen van hun stad. Zij hebben ons benaderd om hen te komen helpen’, vertelt Martin.

www.tudelft.nl/2019/bk