NVR en Vastgoedpro starten database agrarisch vastgoed

Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) en Vastgoedpro starten samen een vastgoeddatabase voor de agrarische markt.

Wat is agrarisch vastgoed waard? De NVR en Vastgoedpro, de beroepsvereniging voor vastgoedspecialisten, zagen onder hun leden de behoefte aan referentieobjecten groeien. Zij brengen een database op de markt die rentmeesters, makelaars en taxateurs voorziet in de noodzakelijke informatie om agrarische grond en objecten te waarderen. Naar verwachting wordt de eerste versie van de agrarische vastgoeddatabase in juni gepresenteerd.

Nu onvoldoende data beschikbaar
“Wij merken dat rentmeesters, agrarische makelaars en taxateurs op dagelijkse basis behoefte hebben aan referentieobjecten voor het waarderen van onroerend goed”, vertelt directeur Andreas Dijkhuis van de NVR. Agrarische transacties onderscheiden zich van de verkoop van ander vastgoed door de grote complexiteit. Kavels liggen regelmatig op grote afstand van elkaar, ze worden deels verhuurd of verpacht of er zijn productierechten in het spel. Ook worden met regelmaat volledige bedrijven verkocht, inclusief productierechten, gebouw, grond en goodwill. Voor het vergelijken van objecten biedt de basale registratie bij het Kadaster doorgaans niet genoeg informatie.

Visualisaties
De database wordt door de NVR en Vastgoedpro ontwikkeld met daarin data, diensten en kennis van onder andere het Kadaster, Ortec, Planviewer, AgriTax en Cyclomedia. Hij biedt gebruikers de mogelijkheid om een eigen database op te bouwen, waarin visualisaties helpen om inzicht te krijgen. Ook is het mogelijk de eigen database te delen met anderen.

Dat laatste is uniek volgens Vastgoedpro-directeur Roland Knoester: “Agrarische makelaars werken veel samen, omdat je als individu zelden over voldoende data beschikt. Tot op heden was het ingewikkeld om bepaalde kennis te delen zonder meteen alles weg te geven. Dat maakte samenwerken lastig. Via onze nieuwe database kun je heel gecontroleerd data delen met alleen de partijen die je zelf selecteert.”
“Ook het visueel benaderen van de data en de integratie van de kadastrale data, luchtfoto’s en gewassenkaarten zorgen ervoor dat je alles in één oogopslag voor handen hebt”, vult Andreas Dijkhuis aan. “Dit is een product waar onze leden al jaren op wachten.”

Beschikbaar voor iedereen
De database wordt ondergebracht in een nieuw bedrijf, opgericht door de NVR en Vastgoedpro. Rob Overduin, operationeel manager bij Vastgoedpro en architect van de database: “We hebben ruim een jaar onderzoek gedaan naar de behoeften in de markt. Daaruit bleek dat de agrarische sector een markt is waarin samenwerking cruciaal is. De database is daarom tegen meerprijs ook beschikbaar voor alle andere partijen in de markt. Wij geloven vooral in samenwerking in plaats van uitsluiting.”

Laatste nieuws

Evenementen